- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι2 και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και την ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
- Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες οι οποίες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και την κανέλλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
- Βράζουμε το σιρόπι με μέλι για 5′ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό – ίσα που να κοχλάζει.
- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα-λίγα στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγη ώρα παραπάνω.
- Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι.
Extra Tip για το σιρόπιασμα
Εάν θέλουμε, μπορούμε να σιροπιάσουμε με σκέτο χλιαρό μέλι, χωρίς να το βράσουμε σε σιρόπι. Απλώς το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύστασή του, και το διατηρούμε ζεστό. Αραδιάζουμε σε ταψί όλα τα κρύα μελομακάρονα το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους. Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύνουμε σιγά-σιγά τα κρύα μελομακάρονα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι. Αφήνουμε να σταθούν για 5′ και βάζουμε σε πιατέλα.
___
1. Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10΄ σε ζεστό νερό να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά, όπως αναγράφεται στην συνταγή.
2. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής, επειδή κρατάει παραπάνω υγρασία, θέλουν λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο. Πιο τραγανά κι αφράτα γίνονται με το κοινό αλεύρι γ.ο.χ.
- Πηγή: argiro.gr.