Παρά το νεαρό της ηλικίας του τον διακρίνουν σεμνότητα, ταπεινότητα και ήθος που δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας. Η πορεία του μέχρι τώρα αποδεικνύει το πάθος του και την απεριόριστη αγάπη του για την ποντιακή παραδοσιακή μουσική. Ο λόγος για τον τραγουδιστή Μπάμπη Ιωακειμίδη, ο οποίος μετρά δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους και ποντιακά γλέντια εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και δισκογραφικές δουλειές. «Αυτή την περίοδο είμαι στο στάδιο της παραγωγής του τρίτου προσωπικού μου άλμπουμ, νεότερα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα» ανέφερε στο pontos-news.gr o Μπάμπης Ιωακειμίδης.
Μέντορας και θερμός υποστηρικτής του ήταν ο πατέρας του, ο οποίος –μουσικός και ο ίδιος– διέκρινε το ταλέντο του από μικρή ηλικία.
Γεννήθηκε το 1986 στον Κεχρόκαμπο Καβάλας (Τάροβα), όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ποντιακή καταγωγής. Μεγάλωσε με τα τραγούδια και τους σκοπούς του πατέρα του Κυριάκου και των συγχωριανών του, και γαλουχήθηκε με την παραδοσιακή ποντιακή μουσική. «Θυμάμαι από πολύ τρυφερή ηλικία τα αυτιά μου να πλημμυρίζουν ποντιακή μουσική τόσο μέσα στους κόλπους του σπιτιού μου, όπου ο πατέρας μου καθημερινά έπαιζε λύρα και τραγουδούσε, όσο και στους κόλπους του χωριού μου όπου τα γλέντια και τα μουχαπέτια ήταν συχνό φαινόμενο» εκμυστηρεύεται ο καλλιτέχνης.
Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών τραγούδησε για πρώτη φορά σε εκδήλωση μαζί με τον πατέρα του. «Ο πατέρας μου ήδη από την προσχολική μου ηλικία με έβαζε να μαθαίνω ένα-ένα διάφορα ποντιακά τραγούδια, δίνοντας μου βήμα στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου τραγουδούσε ο ίδιος, καθότι όπως πολλές φορές έκτοτε μου έχει εκμυστηρευθεί, είχε διακρίνει σε μένα το τάλαντο της καλλιφωνίας» τονίζει ο Μπ. Ιωακειμίδης.
(Βίντεο: Γιάννης & Αβραάμ Γκόσιος)
Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, τα οποία διεύρυναν τους μουσικούς του ορίζοντες πέρα από αυτά που βιωματικά είχε διδαχθεί μέχρι τότε. Παράλληλα δεν σταμάτησε ποτέ να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις, ενώ ξεκίνησε να μαθαίνει να παίζει μόνος του ποντιακή λύρα.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έγινε σε συνεργασία με τον πατέρα του, το 2011, και φέρει τίτλο Ας σου Κοσμά σην Τάροβαν. «Με αυτήν τη δουλειά ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής τόσο στον τόπο καταγωγής μου από τον ιστορικό Πόντο, το χωριό Κοσμά της Τραπεζούντας, όσο και στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και ξεκίνησα τα πρώτα μου καλλιτεχνικά βήματα» αναφέρει. Στη συνέχεια, το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τη μορφή ζωντανής ηχογράφησης, σε συνεργασία με τον Χρήστο Καλιοντζίδη. Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί επίσης με τον Παναγιώτη Ασλανίδη (Ασμάτων Ποντίων απάνθισμα, το 2005), τον Αλέξη Παρχαρίδη (Αγγείου μνήμες, το 2016), την Κατερίνα Παπαδοπούλου-Τοκτζάν (Pontus Manzarası, το 2017) αλλά και τον Μπάμπη Κεμανετζίδη.
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του η συνεργασία του με μεγαθήρια της ποντιακής μουσική σκηνής.
«Αισθάνομαι πραγματικά τιμή και περηφάνια γιατί πρόλαβα στην καλλιτεχνική μου αυτή πορεία να τραγουδήσω δίπλα σε δύο ιερά τέρατα της παράδοσής μας, που δεν είναι πλέον εν ζωή, τους αείμνηστους Χρύσανθο Θεοδωρίδη και Γιωργούλη Λαφαζανίδη, των οποίων τα τραγούδια ήταν και τα πρώτα που ήθελε ο πατέρας μου να διδαχθώ και να γνωρίζω. Οι φωνές αυτών των ανθρώπων αποτέλεσαν για μένα τα πρώτα μου ουσιαστικά ακούσματα» καταλήγει ο Μπ. Ιωακειμίδης. Τέλος, αναφέρει ότι έχει διδαχτεί πολλά και από τον Πόλιο Παπαγιαννίδη, το οποίο και ευχαριστεί καθώς τον επηρέασε θετικά ώστε να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα.
Ελένη Κάλλη