Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, και μετά την (αναμενόμενη, κατά την Αθήνα) τουρκική κίνηση να κατατεθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες, ελληνικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Άγκυρα εκβίασε την Τρίπολη για τη συμφωνία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.
Ως αντάλλαγμα, η αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης φέρεται να έλαβε στρατιωτικό οπλισμό. Η Αθήνα, μάλιστα, δηλώνει ότι γνωρίζει και με ποιο πλοίο έγινε η μεταφορά, και σε ποιο λιμάνι, και το πότε.
Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση των συντεταγμένων, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας», ανέφεραν, τονίζοντας αφενός ότι η Άγκυρα έχει κάνει μια λανθασμένη ανάλυση και αφετέρου ότι το μοναδικό της κεκτημένο είναι αυτό του ταραξία.
Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκοντας μια καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στο κείμενο συμπερασμάτων και όχι κατ’ ανάγκη κυρώσεις, αν και αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες.