Έχετε φάει κρέας μαύρου χοίρου (αρχέγονη μορφή χοίρου), έχετε πιει μουντοβίνα (απόσταγμα από κερήθρα), έχετε απολαύσει ψάρι με… κρεμμυδόζουμο (συνήθεια αγιορειτών μοναχών), έχετε καλοπιάσει τον ουρανίσκο σας με μύδια Ολυμπιάδας, έχετε δοκιμάσει παστό ορκύνι Ιερισσού; Αν ναι, η επανάληψη μπορεί να είναι ένα δώρο στον εαυτό σας· αν όχι, είναι η ευκαιρία να κάνετε πιο πλούσιο το βιβλιάριο των γαστρονομικών σας καταθέσεων.
Γιατί, όπως λένε αυτοί που καλά γνωρίζουν, δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι, αλλά και ο… τουρισμός!
Το αποδεικνύει εδώ και περίπου 10 χρόνια –και μάλιστα πολύ επιτυχημένα– η ανατολική Χαλκιδική με την υλοποίηση του γαστρονομικού project «Kouzina» που ξεκίνησε το 2011 και γρήγορα έγινε θεσμός, βάζοντας την περιοχή στον ελληνικό και, κυρίως, στον πανευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.
(Φωτ.: mountathosarea.org)
Το προς υλοποίηση project είναι το «Kouzina 2020», ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί 15 Μαΐου με 15 Ιουνίου σε ορεινές και παράκτιες περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής. Περιλαμβάνει 32 κύριες και 180 παράλληλες δραστηριότητες.
Κι αν αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι χωρούν σε αυτή την «Kouzina», η απάντηση είναι: άπειροι, ων ουκ έστιν αριθμός!
«Ολόκληρη η τοπική κοινωνία» απαντά, μιλώντας στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο, η διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα. Ανάμεσά τους: μεμονωμένες νοικοκυρές, μέλη συλλόγων γυναικών, αλιείς, παραγωγοί, καλλιεργητές, ιδιοκτήτες από φάρμες, εστιάτορες, σεφ, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη.
Όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων παίρνουν και δίνουν κάθε χρόνο ό,τι καλύτερο έχουν για την επίτευξη του κοινού σκοπού, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνει η Μ. Πάππα, «μπαίνουν σε μία επικοινωνιακή παλέτα γαστρονομίας, η οποία πολύ γρήγορα εκτίναξε τη φήμη της περιοχής».
Η όλη προσπάθεια «έτρεχε» μέχρι πρότινος μόνο με δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συνεισφορά 800 και πλέον εθελοντών του τόπου, υπό την ομπρέλα και καθοδήγηση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στο πλευρό τους και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ προ ημερών ο νέος δήμαρχος της περιοχής, Στυλιανός Βαλιάνος, ανακοίνωσε την απόφαση ένταξης του φεστιβάλ «Kouzina» στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη.
(Φωτ.: mountathosarea.org)
Οι πέντε ενότητες, η τιμώμενη χώρα & το τιμώμενο προϊόν
Το «Kouzina 2020», όπως και τα προηγούμενα, χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία, ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι το οποίο και θα γιορταστεί ιδιαίτερα στις 16 Μαΐου 2020 από Έλληνες και Σλοβένους εταίρους του προγράμματος BeePathNet.
Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες (πέντε κουζίνες) που όπως ανακοινώθηκε αποτελούν πηγή έμπνευσης για 20 διακεκριμένους chef που συμμετέχουν σε αυτήν, είναι η αρχαιοελληνική κουζίνα, η θαλασσινή, η μοναστηριακή, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και η μεσογειακή (δείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ενότητα εδώ).
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή η… «Kouzina» δεν είναι ένας περιορισμένος χώρος με σκεύη, ούτε μια γενική ιδέα που αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων ενός τόπου. Είναι αυτά κι άλλα πολλά που δύσκολα τα περιγράφεις αλλά πιο εύκολα τα νιώθεις, τα γεύεσαι, τα ζεις, τα απολαμβάνεις. Είναι το αντάμωμα ανθρώπων, ιδεών, προϊόντων, γεύσεων, ήχων, μυρωδιών και ιστορικών καταβολών. Όλα μαζί κατάφεραν να δώσουν μια ποιοτική σπρωξιά στο κομμάτι της γαστρονομίας, και κατ’ επέκταση στον –άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν– τουρισμό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ γαστρονομίας «Kouzina 2020» φιλοξενείται στην ιστοσελίδα mountathosarea.org.
Και μια… συμβουλή: Η ανάγνωση του προγράμματος και η «μελέτη» των φωτογραφιών προκαλούν έκκριση γαστρικών υγρών. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί!
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπάμπης Γιαννακίδης.