«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε για το επιστημονικό μου αντικείμενο είναι ότι η ονομασία του, η θεωρία του Big Bang, δεν είναι σωστή», λέει ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Πιμπλς, ο ένας από τους τρεις βραβευμένους με το Νόμπελ Φυσικής 2019 μπροστά σε ένα έκπληκτο ακροατήριο. «Συνδέει ένα γεγονός και έναν χώρο, όμως και τα δύο είναι λάθος», λέει απευθυνόμενος στο κοινό που ήλθε να τον ακούσει στο συμπόσιο που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σουηδό πρεσβευτή στο Σπίτι της Σουηδίας στην Ουάσινγκτον.
Άρα, δεν υπήρξε αρχική Μεγάλη Έκρηξη, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Ο Τζέιμς Πιμπλς, 84 ετών, είναι κοσμολόγος. Το βραβείο Νόμπελ τιμά το θεωρητικό του έργο για την παιδική ηλικία του Σύμπαντος. Σημειώστε: Την παιδική ηλικία, όχι τη γέννηση… «Είναι ατυχές ότι μιλάμε για την απαρχή, την στιγμή που στην πραγματικότητα δεν έχουμε μια καλή θεωρία για ένα τέτοιο πράγμα, την αρχή», εξηγεί ο Αμερικανός κοσμολόγος.
Αντίθετα, η Κοσμολογία έχει μερικές πολύ καλές θεωρίες για να εξηγήσει την εξέλιξη «από τα πρώτα δευτερόλεπτα», της επέκτασης του Σύμπαντος», εδώ και 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται κυριολεκτικά για τα πρώτα δευτερόλεπτα, των οποίων τα… απολιθώματα έχουν ανακαλύψει οι κοσμολόγοι.
Ο όρος είναι ο ίδιος με την Παλαιοντολογία. Τα παλαιότερα απολιθώματα περιλαμβάνουν μόρια ηλίου που εκπέμφθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν το Σύμπαν ήταν πολύ ζεστό και πυκνό. Έγιναν αντικείμενο παρατήρησης με τηλεσκόπια. Οι θεωρίες αυτές είναι επαληθευμένες μέσω της παρατήρησης, λέει, και αυτό κάνει την διαφορά με τις θεωρίες που αφορούν την περίεργη προηγούμενη φάση.
«Δεν έχουμε στέρεο τεστ γι’ αυτό που συνέβη πριν. Έχουμε θεωρίες, αλλά όχι αποδείξεις».
«Εγκαταλείπω»
«Οι θεωρητικές ιδέες είναι καταπληκτικές, αλλά, κατά τη γνώμη μου, αποδεικνύονται όταν περάσουν τα τεστ τους. Ανακαλύπτουμε ποιες θεωρίες βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα όταν τις αντιπαραβάλλουμε με πειράματα. Εδώ δεν έχουμε πειραματικές αποδείξεις αυτού που συνέβη πριν».
Μεταξύ των κοσμολογικών θεωριών περιλαμβάνεται η θεωρία του πληθωρισμού, μια πολύ σύντομη φάση που συνέβη πριν από την επέκταση. «Είναι όμορφη θεωρία. Πολλοί άνθρωποι την θεωρούν τόσο όμορφη που δεν μπορεί παρά να είναι σωστή. Όμως οι αποδείξεις είναι πολύ ισχνές».
«Μπορώ να σας ζητήσω να μην χρησιμοποιείται τον όρο Big Bang επιπολαίως;», λέει στο τέλος της διάλεξής του ο κοσμολόγος έπειτα από μια κακοδιατυπωμένη ερώτηση από το κοινό.
Ποιον όρο προτιμάτε;
«Εγκαταλείπω. Χρησιμοποιώ το Big Bang κι εγώ ο ίδιος, αν και με δυσαρεστεί. Επί σειρά ετών προσπαθήσαμε να πείσουμε την επιστημονική κοινότητα να βρει έναν καλύτερο όρο. Ματαίως. Άρα παραμένει το Big Bang. Είναι ατυχές, αλλά όλος ο κόσμος αυτό το όνομα ξέρει. Άρα, εγκαταλείπω».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.