pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απλές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο σπίτι

5/11/2019 - 4:38μμ
Δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος και τεστ ΠΑΠ στο δήμο Κορυδαλλού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δείγματα ούρων ή κολπικών υγρών μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με το τεστ Παπανικολάου στον εντοπισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν ότι η διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων και κολπικών εκκριμάτων και η εν συνεχεία εργαστηριακή τους εξέταση ταυτοποίησε σωστά το 80% των γυναικών με προκαρκινικές ενδείξεις, όταν χρησιμοποιήθηκε δείγμα 600 γυναικών που ήταν γνωστό πως έχουν τέτοιου τύπου αλλοιώσεις.

Αν και η εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να σώσει ζωές, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θεωρούν τη διαδικασία πολύ δυσάρεστη, ντροπιαστική, ή ανησυχούν ότι θα πονέσουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με βρετανικά στατιστικά δεδομένα, μία στις τέσσερις να μην κλείνει εντέλει ραντεβού. Οι Βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα ελπίζουν ότι αυτός ο ευκολότερος τρόπος εξετάσεων θα γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, δείγματα από τον κόλπο λαμβάνονται από γυναικολόγους για την ανίχνευση μη φυσιολογικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών.

Ορισμένες φορές, αν τα ευρήματα των εξετάσεων είναι οριακά, το δείγμα αναλύεται για πιθανή ύπαρξη κάποιου τύπου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο κρατικός φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για μια εξέταση σαν το τεστ Παπανικολάου που θα διεξάγεται στο σπίτι, ενώ υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να εντοπιστεί και στα ούρα, κάτι που σημαίνει ότι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος μπορεί να καταστεί δυνατή.

Μελετητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δημιούργησαν ένα είδος εξετάσεων που βασίζονται στη διερεύνηση χημικών αλλαγών στο DNA των φορέων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο οι γυναίκες που φέρουν τον ιό να γνωρίζουν εάν έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι γυναίκες θα στέλνουν τα δείγματα ούρων και αυτά που έχουν συλλέξει από τον κόλπο για εργαστηριακή ανάλυση.

Ο εν λόγω τρόπος εξέτασης διερευνά κατά πόσον τέσσερις τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν υποστεί μετάλλαξη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα μεθυλίωσης σε ορισμένες περιοχές του DNA συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένα κύτταρα να γίνουν καρκινικά, ή και με την ίδια την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων.

«Ορισμένες μορφές του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα εξαφανισθούν μόνες τους, αυτές όμως οι λοιμώξεις που έχουν υποστεί μεθυλίωση είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν», δήλωσε ο καθηγητής Τζακ Κιούζικ του Πανεπιστημίου Queen Mary.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 600 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε κολποσκόπηση για να εξετάσουν τον τράχηλό τους. Κάθε γυναίκα εξετάστηκε για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Παράλληλα οι γυναίκες έδιναν για εξέταση δείγμα κολπικών εκκριμάτων που είχαν συλλέξει μόνες τους, ενώ οι 500 από αυτές παρείχαν και δείγματα ούρων. Οι ερευνητές διερεύνησαν μέσω αυτών των δειγμάτων τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA.

Διαπιστώθηκε ότι αυτός ο τρόπος εξέτασης, που ονομάζεται S5 είχε 73% πιθανότητες να εντοπίσει σωστά τις γυναίκες που είχαν μη φυσιολογικές κυτταρικές αλλοιώσεις σε προχωρημένο στάδιο, όπως φάνηκε και από την κολποσκόπηση, και η αποτελεσματικότητά του έφτασε το 96% όταν εφαρμόστηκε σε γυναίκες-φορείς του ιού HPV.

«Είναι η πρώτη φορά που η εξέταση μεθυλίωσης μπορεί να γίνει με ένα δείγμα που γυναίκες έχουν συλλέξει μόνες τους», δήλωσε ο Κιούζικ.

Η Μπελίντα Νεντάι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι τα δείγματα που λαμβάνονται στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη διερεύνηση της ύπαρξης ή μη καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις και κολποσκόπηση, όσο και για τη διερεύνηση της μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αντικατάσταση του τεστ Παπανικολάου από μια πολύ πιο απλή διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων και κολπικών εκκριμάτων από το σπίτι. Τονίζει, βέβαια, ότι αυτός ο τρόπος θα πρέπει να αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες που δεν κλείνουν τακτικά ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η Νεντάι υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογής δειγμάτων προς εξέταση από το σπίτι για χώρες στις οποίες δεν παρέχονται διαγνωστικές εξετάσεις για τον τράχηλο της μήτρας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pickpik.com)
ΥΓΕΙΑ

Εξαιρετικά νέα: Έρευνα έδειξε ότι χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

11/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Η παγκόσμια κρίση βίας κατά παιδιών και γυναικών που παραμένει αόρατη: Νέα στοιχεία σοκ

10/12/2025 - 12:25μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Δύο Έλληνες πρωτοστατούν στη θεραπεία των πιο δύσκολων εγκεφαλικών όγκων, αρχικά σε παιδιά

29/11/2025 - 6:39μμ
(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

22/11/2025 - 9:35πμ
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

16/11/2025 - 10:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

13/11/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/biancavandijk-9606149/)
ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως δεν συνδέεται με τη χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση

10/11/2025 - 10:27πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bruno141990-3044791)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα που περιέχουν υδράργυρο – Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ

3/11/2025 - 9:15μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες επί της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα σε Δυτική Ελλάδα και Αχαΐα – Συμβολικοί αποκλεισμοί

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

47 λεπτά πριν
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Συννεφιές και τοπικές βροχές, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign