Δύο κόσμοι που συνυπάρχουν συνήθως παράλληλα, διασταυρώθηκαν ξαφνικά πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο, σε μια μετωπική «σύγκρουση» που σκόρπισε παντού αστερόσκονη και ψήφους. Η Κιμ Καρτάσιαν, γέννημα θρέμμα των τηλεοπτικών ριάλιτι και πρωτοπόρος της εικονολατρίας που καθιέρωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασταύρωσε για λίγο το δρόμο της με το Αρμενικό Ζήτημα και από το αψεγάδιαστο «εικόνισμά» της στο Instagram έκανε το θαύμα της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων, αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους και πάνω στο στίγμα της οποίας οικοδομήθηκε η συνέχεια του σύγχρονου Τουρκικού κράτους. Ένα ιστορικό αίτημα των Αρμενίων βρήκε επιτέλους δικαίωση και άφησε τους πολιτικούς αναλυτές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να αναρωτιούνται τι ρόλο διαδραμάτισε στο θέμα η κινητοποίηση της Καρντάσιαν.
Η αρμενικής καταγωγής σταρ εκπροσωπεί ένα φαινόμενο που αναλύεται και συζητείται παντού τα τελευταία χρόνια: την επιδρομή των influencers, μιας νέας τάξης επιδραστικών ανθρώπων που βιοπορίζονται από το ξεγύμνωμα και το ξεπούλημα μπροστά σε ένα κοινό που τους ακολουθεί και τους αποθεώνει. Αυτή η γητεύτρα του καπιταλισμού, με μία λέξη της μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν από νυχοκόπτες μέχρι ζαχαρίνες για τον καφέ τους, αλλά φαίνεται πως η επιρροή της δεν περιορίζεται στην υλική κατανάλωση.
Η Καρντάσιαν επισκέφθηκε μαζί με τα παιδιά της την Αρμενία, ανέβασε βίντεο και φωτογραφίες από το προσκύνημα στην γενέτειρα του πατέρα της και ανήγγειλε τη βάπτισή τους οικογενειακώς στον ιστορικό καθεδρικό της χώρας, ζητώντας παράλληλα από τους φαν της να βομβαρδίσουν τους εκπροσώπους του Κογκρέσου –που θα συνεδρίαζε αργότερα- με μηνύματα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Δεν ξέρουμε αν οι διάνοιες του διαδικτύου έχουν βρει τρόπο να μετρήσουν την ανταπόκριση του κοινού και αν όντως η επιρροή της καθόρισε την απόφαση του Κογκρέσου –ίσως ακόμη και να επεξεργάζονται ήδη κάποια εφαρμογή που να μετατρέπει τα like σε ψήφους– αλλά η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε ένα νέο πολιτικό και ηθικό φαινόμενο.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας διαμόρφωσαν την πολιτική τους σκέψη αφού αναμετρήθηκαν στους δρόμους με ιδεολογίες, ολοκληρωτικά καθεστώτα και απελευθερωτικά κινήματα αλλά φαίνεται πως τα παιδιά μας, που δεν ξέρουν καν πού πέφτει η Αρμενία, δεν βγάζουν εκλογικό βιβλιάριο και βαριούνται αφόρητα τις πολιτικές συζητήσεις, καταλήγουν να ψωνίζουν τις πολιτικές τους ιδέες από το ίδιο εικονικό μαγαζί που διαλέγουν σώβρακα και ψεύτικες βλεφαρίδες.
Τώνια Σταυρινού
- Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα philenews.com.