- Ανακατεύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγο να σταθεί.
- Προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της σόδας), ζυμώνουμε κι αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί .
- Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, πλάθουμε 8-10 μπάλες ή ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Βράζουμε τη σόδα σε 1 λίτρο νερό και βουτάμε για 30΄΄ το κάθε μπαλάκι με τρυπητή κουτάλα.
- Αραδιάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με μαχαίρι (αν είναι στρογγυλά χαράζουμε σταυρωτά) και αφήνουμε σκεπασμένα ακόμη 20΄ να φουσκώσουν.
- Τα αφήνουμε σκέτα ή βάζουμε από πάνω χοντρό αλάτι, σουσάμι ή τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στους 190°C, περίπου 20-25΄.
- Για το παραδοσιακό σχήμα πρέτσελ πλάθουμε λεπτά κορδόνια, και πιάνοντας τις δυο άκρες, στριφογυρίζουμε και κλείνουμε σταυρωτά.
- Πηγή: mageirikesdiadromes.gr