Εδώ και λίγες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα σ’ ένα από τα πιο όμορφα περιαστικά δάση της Ελλάδας, εκείνο του Σέιχ Σου που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου-Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και λόγω του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda που έχει «νεκρώσει» το 10-15% του συνόλου των δέντρων. Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως θα διατεθούν μισό εκατομμύριο ευρώ για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο κάτοικοι καταγγέλλουν πως εκτός του φλοιοφάγου εντόμου, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στον Κεδρηνό Λόφο, όπως είχε ονομάσει το Σέιχ Σου ο ποιητής Γεώργιος Βαφόπουλος.
Η ελλιπής αστυνόμευση και ο ανύπαρκτος φωτισμός του πανέμορφου δάσους, επιτρέπει σε γνωστούς-αγνώστους να κάνουν καταστροφές και να μετατρέπουν περιοχές του σε τόπους παράνομων και ύποπτων συναλλαγών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ξύλινου γεφυριού στα Πεύκα, στο Ρετζίκι όπως είναι γνωστή η περιοχή από τις αρχές του 20ού αιώνα όταν έφτασαν εκεί οι πρώτες οικογένειες προσφύγων από τη Μικρασία, που καταστρέφεται συστηματικά και χωρίς ντροπή. Εάν κάποιος θέλει να έχει πρόσβαση από το Ρετζίκι στο Σέιχ Σου, το ξύλινο γεφυράκι είναι μία λύση.
Ωστόσο εδώ και καιρό το γεφύρι ξηλώνεται από παρέες αγνώστων που σπάνε τα ξύλα και τα πετάνε. Γιατί; Πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται αλλά από τη στιγμή που δεν έχει συλληφθεί κάποιος ακόμα για να ανακριθεί, άγνωστη παραμένει η αιτία. Πριν από λίγες μέρες αθλητής που έτρεχε στην περιοχή διαπίστωσε ότι μέσα σε δύο μέρες αφαιρέθηκαν κι άλλα ξύλα από το γεφυράκι. Το γεγονός τεκμηριώνεται από τις φωτογραφίες που παραχώρησε στο pontos-news.gr o Γεώργιος Ζαγγελίδης, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Αγωνιστικών Αθλημάτων του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και λάτρης του δάσους.
«Ελλιπής η αστυνόμευση, δεν υπάρχει φωτισμός»
Το ξύλινο γεφυράκι ήταν απαίτηση των δημοτών του παλαιότερου δήμου Πεύκων, πριν ενοποιηθεί με το δήμο Νεάπολης-Συκεών, επί δημαρχίας του Στέλιου Συμεωνίδη, γιατί ήθελαν να περπατούν στο δάσος και να απολαμβάνουν το όμορφο φυσικό περιβάλλον. Έκτοτε έχουν περάσει 14-15 χρόνια, λέει στο pontos-news.gr ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος με το συνδυασμό «Άλμα στο Μέλλον» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές Άγης Χρυσίδης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή, «και το γεφυράκι έχει υποστεί φθορές χωρίς κανείς να επιλαμβάνεται του θέματος για να διασωθεί».
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος αναφερόμενος στο τι θα μπορούσε να γίνει, πρότεινε να τοποθετηθεί σχετική σήμανση και να φωτιστεί ο χώρος με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Έτσι και το γεφύρι θα συντηρηθεί και πιο γνωστό θα γίνει σε κατοίκους του ευρύτερου δήμου και επισκέπτες.
Όσον αφορά στις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι το γεφυράκι έχει γίνει τόπος ύποπτων συναλλαγών, χρήσης ναρκωτικών και ερωτικών συνευρέσεων, ο Άγης Χρυσίδης επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει και ο ίδιος αποδέκτης τέτοιων πληροφοριών. «Παράλληλα με το δάσος και τον ξεροπόταμο που έρχεται από το Ασβεστοχώρι και αποτελεί έναν όμορφο υδροβιότοπο, είναι η οδός Ελευθερίας, ένας δρόμος που δεν έχει διανοιχθεί πλήρως και δεν είναι και καλά φωτισμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος να συμβούν όλα όσα καταγγέλλουν πολίτες», πρόσθεσε.
Βέβαια όπως σημειώνει «γίνονται παρεμβάσεις στην περιοχή, δεν είναι ότι δεν γίνονται, αλλά στη συνέχεια δεν γίνεται συντήρηση σε όσα φτιάχνονται, με συνέπεια να καταστρέφονται».
Σε ερώτηση του pontos-news.gr σχετικά με την αστυνόμευση της περιοχής, ο Άγης Χρυσίδης είπε ότι «είναι ελλιπέστατη, ενώ υπάρχουν επικίνδυνα σημεία για να κάνει κάποιος περιπολία». Εξάλλου, όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν κατοικίες απέναντι για να προκαλέσουν οι παράνομες δραστηριότητες και να υπάρχει ανάλογη αντίδραση από τις δημοτικές και τις αστυνομικές Αρχές».
Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης, είπε κλείνοντας στο pontos-news.gr, είναι η δημοτική Αρχή που διοικεί το δήμο τις δύο τελευταίες 4ετίες να στρέψει το ενδιαφέρον της και σε θέματα όπως αυτό της καταστροφής του ξύλινου γεφυριού.
Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Γεώργιος Ζαγγελίδης.