Από το 1927, οπότε και ιδρύθηκε στην Αθήνα από ομάδα Πόντιων διανοούμενων και παραγόντων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών συνεχίζει να συγκεντρώνει και να εκδίδει ιστορικές, γλωσσικές και λαογραφικές μελέτες, αλλά και πρωτότυπες και αυτοτελείς επιστημονικές πραγματείες που αναφέρονται εν γένει στον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.
Ήδη έχει κυκλοφορήσει ο 58ος τόμος του «Αρχείου Πόντου» και προετοιμάζεται ο 59ος (δείτε εδώ τα περιεχόμενα όλων των τόμων).
Στη νέα εκδοτική σειρά με τίτλο «Ποντιακά Φύλλα» κυκλοφορεί το Ο Γιάγκον. Ιστορικά αφηγήματα στο ιδίωμα της Άνω Ματσούκας του Πόντου (Αθήνα, 2019) του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη, με απόδοση στα νεοελληνικά από τον γιο του συγγραφέα, Χριστόφορο Χριστοφορίδη.
Στις επανεκδόσεις βρίσκουμε το Παράρτημα 19 του Αρχείου Πόντου που περιλαμβάνει το «Ποντιακή λαογραφία, Οι 4 εποχές και οι μήνες τους» από την Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, αλλά και τον τόμο 55 του Αρχείου Πόντου.
Υπό έκδοση είναι το Παράρτημα 39 του Αρχείου Πόντου που περιλαμβάνει το «Μαγική-μαντεία ποντιακού ελληνισμού περιοχής Καρς Αντικαυκάσου» του Σάββα Πορφ. Παπαδόπουλου, το Παράρτημα 40 με το «Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού» της Λένας Καλπίδου, αλλά και το Παράρτημα 41 με το «Η μουσικού του Πόντου, λυράρηδες του Πόντου, εγχειρίδιο ρυθμικής» του Ιωάννη Τσανασίδη.
Σημαντικές εκδηλώσεις
Επιπλέον, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών προγραμματίζει τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις. Στις 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στον τελευταίο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πρώτο πρόεδρο της ΕΠΜ (1927-1949), με τη συμπλήρωση 70 ετών από την εκδημία του.
Στις 2 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί μέρος των συνεντεύξεων με τις οποίες έχει εμπλουτιστεί το οπτικοακουστικό αρχείο της στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον Τραπεζούντιο Γεώργιο Κωνσταντινίδη (Σκληρό) με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του.
Τέλος, στις 15 Δεκεμβρίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Χρύσανθος στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη.