Παγκόσμια φρενίτιδα έχει προκαλέσει μια νέα λειτουργία που ενσωματώθηκε στην εφαρμογή FaceApp, η οποία αν και έγινε viral το 2017 επανήλθε στη δημοσιότητα καθώς δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν πώς θα είναι όταν γεράσουν. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, υπάρχουν πάνω από 80 εκατ. ενεργοί χρήστες – ωστόσο πολλοί εικάζουν ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά και λόγω των φωτογραφιών από το… μέλλον που πόσταραν πολλές διασημότητες.
Τι ισχύει, όμως, σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών της εφαρμογής που αναπτύχθηκε από ρωσική εταιρεία;
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, για παράδειγμα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί τρομερά το γεγονός πως τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης, πρακτικά η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της FaceApp, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που ανεβαίνει στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών ή για άλλους σκοπούς. Εκπρόσωποι της, πάντως, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν ευσταθούν τα σενάρια περί μεταφοράς δεδομένων και πρόσβασης στο σύνολο των φωτογραφιών του χρήστη.
«Δεν “κλέβουμε” φωτογραφίες και βίντεο που υπάρχουν στη συσκευή. Τα δεδομένα που επιλέγει ο χρήστης να ανεβάσει δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία, αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της FaceApp Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ.
Ακόμα πρόσθεσε ότι κάποιος έχει το δικαίωμα να ζητήσει να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες του από το σέρβερ, το οποίο έτσι και αλλιώς συμβαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε 48 ώρες. Επίσης τόνισε ότι τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται σε τρίτα μέρη και ότι οι περισσότερες δυνατότητες της εφαρμογής είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται σύνδεση, «κάτι που σημάνει ότι στόχος δεν είναι να συλλεχθούν προσωπικά δεδομένα».