Ποιος είπε ότι ποντιακά γλέντια, με μουσικές και γεύσεις της αλησμόνητης πατρίδας έχουν το προνόμιο να τα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποντιακή καταγωγή; Από την πλούσια ποντιακή παράδοση μαγεύονται άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κόσουκε Φουκούντα, άλλοτε φοιτητή στο ΑΠΘ, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την νεοελληνική λογοτεχνία, λατρεύει οτιδήποτε ελληνικό και εκτιμά ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό. Ο Κόσουκε Φουκούντα διοργάνωσε, την Κυριακή 7 Ιουλίου, στη μακρινή Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο Κιότο, μια συνάντηση με πρωταγωνιστές την ποντιακή λύρα, το νταούλι και τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα. «Ήθελα οι Ιάπωνες να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον ποντιακό ελληνισμό για τον οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα. Τους μίλησα για αυτόν και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» δήλωσε στο pontos-news.gr ο Κόσουκε Φουκούντα.
Στη συνάντηση τρεις νέοι από το Πανεπιστήμιο Κιότο έπαιξαν ποντιακή μουσική, με τον λυράρη να είναι αυτοδίδακτος!
«Πήρα ποντιακές συνταγές από το βιβλίο Η ποντιακή κουζίνα της Μαρίας Λόη – Αυθεντική και Γευστική, τις παρασκευάσαμε και τις σερβίραμε στο κοινό ώστε να γνωρίσουν και γευστικά τον Πόντο» τόνισε o Ιάπωνας φιλέλληνας.
O Κόσουκε Φουκούντα μίλησε στους παρευρισκόμενους για τον πολιτισμό των Ποντίων και την ιστορία του τόπου αυτού, ενώ η μπάντα έπαιξε ποντιακά τραγούδια. Στη συνέχεια το συγκρότημα χόρεψε ποντιακούς χορούς.
«Ο λυράρης ασχολείται με το όργανο τα τελευταία 6 χρόνια. Αγάπησε τη μουσική αυτή και δημιούργησε την μπάντα. Αγόρασε cd με ποντιακή μουσική και έμαθε να παίζει μόνος του! Από τον Σεπτέμβριο θα βρίσκομαι Θεσσαλονίκη για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ. Θέλω να μάθω και εγώ ποντιακή λύρα και να έρθω πιο κοντά στην μουσική παράδοση και την κουζίνα του Πόντου» μας αποκάλυψε.
Ελένη Κάλλη