Μεγάλη ποσότητα αέριου μεθανίου φαίνεται πως ανίχνευσε το ρομποτικό όχημα Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Κόκκινο Πλανήτη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, αν και η ανακάλυψη δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τη NASA, προκύπτει ότι το μεθάνιο μπορεί να έχει βιογενή προέλευση και άρα να παράγεται από μικροοργανισμούς. Η ανακάλυψη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιστημονική ομάδα «έπιασε» σήμα στις μετρήσεις του ρομποτικού οχήματος που δείχνει εντυπωσιακά υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα.
Η μέτρηση του μεθανίου φθάνει τα 21 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb).
Μέχρι στιγμής, η NASA έχει πει ότι πρόκειται για «προκαταρκτικά ευρήματα» και ότι «η επιστημονική ομάδα του Curiosity θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα, προτού επιβεβαιώσει τα ευρήματα». Σήμερα αναμένονται και νέα αποτελέσματα.
Στη Γη υπάρχουν βακτήρια που παράγουν μεθάνιο τόσο στο υπέδαφος, όσο και στο πεπτικό σύστημα ορισμένων ζώων. Αν όντως υπάρχει πολύ μεθάνιο στον Άρη, αυτό ή θα πρέπει να παράγεται από κάποια τωρινή πηγή (άβια ή έμβια) ή θα πρόκειται για αρχαίο μεθάνιο (άβιας ή έμβιας προέλευσης) που είχε παγιδευτεί πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια και τώρα απελευθερώνεται σταδιακά μέσω ρωγμών της αρειανής επιφάνειας.
Η πρώτη ανίχνευση μεθανίου στον Άρη είχε γίνει πριν περίπου 15 χρόνια από τον αρειανό δορυφόρο Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.