Ανατριχιαστικοί διάλογοι ανάμεσα στους δολοφόνους του Τζαμάλ Κασόγκι δόθηκαν στη δημοσιότητα, στους οποίους σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ συζητούνται λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες θα προχωρούσαν στην αποτρόπαια πράξη τους στις 2 Οκτωβρίου 2018.
Οι δύο από τους δολοφόνους περίμεναν τον δημοσιογράφο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και… ανέλυαν τον τρόπο με τον οποίο θα διαμέλιζαν το πτώμα του.
«Θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορμό σε σακούλα;», διερωτάται ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου του σουνιτικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Όχι. Είναι πολύ βαρύς», απαντά ο Σαλάχ Τουμπάιγκι, ιατροδικαστής από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποστολή του οποίου ήταν να διαμελίσει και να ξεφορτωθεί το πτώμα.
Ωστόσο, ήλπιζε ότι η δουλειά του θα ήταν «εύκολη» και συνέχισε: «Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν είναι πρόβλημα. Το πτώμα είναι βαρύ. Πρώτα θα το κόψω στο πάτωμα. Αν πάρουμε πλαστικές σακούλες και το κόψουμε σε κομμάτια, θα έχουμε τελειώσει. Θα τα τυλίξουμε όλα μαζί».
Ο Μούτρεμπ φέρεται ως ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο και βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου μετά τη δολοφονία. Ο Μούτρεμπ και άλλα δέκα άτομα επρόκειτο να δικαστούν την Τετάρτη σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο τους στην υπόθεση. Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει μέρος κάποιων ηχογραφήσεων μέσα από το κτίριο του προξενείου, αλλά η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ αποκαλύπτει νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Στο τέλος του διαλόγου του με τον Τουμπάιγκι, ο Μούτρεμπ ρωτά αν έφτασε «ο αμνός της θυσίας». Το όνομα του Κασόγκι δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά δύο λεπτά μετά ο αρθρογράφος της Washington Post καταγράφεται να μπαίνει στο κτίριο. Τον συνοδεύουν στο γραφείο του γενικού πρόξενου στον δεύτερο όροφο, όπου και συναντά τον Μούτρεμπ, τον οποίο ήξερε από την εποχή που συνεργάζονταν πριν από χρόνια στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.
Ο Μούτρεμπ του λέει να στείλει στον γιο του γραπτό μήνυμα στο κινητό. «Τι να του πω; Θα σε δω σύντομα; Δεν μπορώ να του πω για απαγωγή», απαντά ο Κασόγκι. «Συντόμευσέ το», του απαντά ο Μούτρεμπ. «Βγάλε το σακάκι σου».
«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσα σε μια πρεσβεία;», διερωτάται ο Κασόγκι. «Δεν θα γράψω τίποτε», λέει. «Πληκτρολογήστε το μήνυμα κύριε Τζαμάλ. Κάντε γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε, επειδή στο τέλος θα σας πάρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Επιτρέψτε σε αυτή την υπόθεση να έχει ένα καλό τέλος», λέει ο Μούτρεμπ.
Η έκθεση αναφέρει ότι το υπόλοιπο μέρος του ηχητικού αρχείου περιλαμβάνει ήχους κίνησης, αγκομαχητά και ήχους από πλαστικές σακούλες που τυλίγονται. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι οι ήχοι αυτοί ακούγονται μετά από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, καθώς τα μέλη του σαουδαραβικού αποσπάσματος τεμαχίζουν το πτώμα του, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί.
«Ο Κασόγκι θα έπρεπε να έχει προειδοποιηθεί»
Η ερευνήτρια του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων. Σε ερώτηση για το αν η παγκόσμια δικαιοδοσία σημαίνει ενδεχόμενες συλλήψεις υπόπτων στο εξωτερικό, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ είπε στους δημοσιογράφους: «Αν και όταν η ευθύνη αυτών των ατόμων θα έχει αποδειχθεί, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε ένα επίπεδο που δικαιολογεί τη σύλληψη, απολύτως».
Η Καλαμάρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου για φερόμενη συνωμοσία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί και ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, να έχει προειδοποιηθεί. Οι δικαστικές Αρχές σε χώρες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια δικαιοδοσία για σοβαρά αδικήματα, όπως εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια, μπορούν να ερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις για τα εγκλήματα αυτά ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» την έκθεση του ΟΗΕ. «Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.