Μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου που θεωρείται θαυματουργή αλλά και επτά λειτουργικά σκεύη, όλα κειμήλια από τη Μονή Χαλιναρά Χάρσερας που βρισκόταν στην Αργυρούπολη του Πόντου, δώρισε τη Μητρόπολη Δράμας ο Λουκάς Γκούλτας, πρόεδρος του Συλλόγου Παναγία Γαλαξά η Θαλασσοκρατούσα.
Τα κειμήλια, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τον ποντιακό ελληνισμό, παραδόθηκαν σήμερα στον μητροπολίτη Δράμας, ο οποίος ευχαρίστησε τον δωρητή για την εμπιστοσύνη.
«Σας τα παραδίδω με ικανοποίηση, άλλωστε γνωρίζω ότι θα τα διαφυλάξετε και θα τα αναδείξετε, μιας και είναι γνωστή η αγάπη και η προσφορά σας στον ποντιακό ελληνισμό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παύλο ο Λουκάς Γκούλτας.
Η Μονή Χαλιναρά (Αγίου Γεωργίου) βρισκόταν βορειοδυτικά της Αργυρούπολης στους πρόποδες ενός απρόσιτου και απότομου βράχου. Χτίστηκε το 1365 με εντολή του Αλέξιου Γ’ Κομνηνού, ο οποίος εξέδωσε ειδικό χρυσόβουλο. Για την ύπαρξη της μονής μαθαίνουμε πάλι περίπου 300 χρόνια αργότερα, το 1624, καθώς τότε επισκευάστηκαν το καθολικό και τα κελιά με δαπάνη του εύπορου Αργυρουπολίτη Γεωργίου Στρατικένα.
Σύμφωνα με το θρύλο, η ονομασία «Χαλιναρά» δόθηκε επειδή μοναχοί μετά από μια ισχυρή καταιγίδα βρήκαν να φυλάει το κοπάδι της μονής ένας λύκος, ο οποίος στο στόμα του είχε ένα χαλινάρι. Το θαύμα αποδόθηκε στον Άγιο Γεώργιο, και μάλιστα λέγεται ότι ο αρχιμεταλλουργός Ιάκωβος Γρηγοράντης κατασκεύασε και δώρισε στη μονή ένα ασημένιο χαλινάρι, που τοποθετήθηκε στο προσκυνητάρι.
Το μοναστήρι άκμασε στα τέλη του 18ου αιώνα με μοναχούς κυρίως από τη Φιτίανα, και απέκτησε σημαντικότατο εκπαιδευτικό ρόλο. Καταστράφηκε λίγο πριν από τον ξεριζωμό των Ελλήνων.