Γεώτρηση δυτικά της Πάφου ξεκίνησε το γεωτρύπανο «Πορθητής», σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αναντολού. Μάλιστα, μάλιστα σε ό,τι αφορά τα διεθνή εντάλματα και απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους σύλληψης, είπε πως θα πρέπει «να ξέρουν τα όριά τους».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι στην περιοχή οδεύει και το δεύτερο γεωτρύπανο, που αρχικά θα πήγαινε στον Εύξεινο Πόντο.
Την ίδια στιγμή, την υποστήριξή τους στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας εξέφρασαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), την οποία εξέφρασαν στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med 7» της Μάλτας. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους «με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα, έγινε σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να μην σέβεται το διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όσα δήλωσε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο, το γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα έχει ξεκινήσει εργασίες, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο. Επίσης, είπε ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέρονται όλων στο πλαίσιο του Δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Ακόμη, είπε ότι μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της». Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι δεν ισχύει καμιά συμφωνία, στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία.
Υποστήριξε δε ότι η χώρα του κάνει εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου. Διερωτώμενος ποιος είναι ο λόγος για αυτό, είπε: «Ο λόγος είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις.
»Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η ‘τδβκ’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο τ/κ τομέας και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘να κάνετε αυτά τα βήματαν αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’. Λένε ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ».
Μακρόν: Σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».
«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου», επισήμανε και με αυτήν την άποψη συντάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντι.