Για μια νέα εποχή, στην οποία η τεχνολογική εξέλιξη απαιτεί όχι απλώς μηχανές με έξυπνο τρόπο λειτουργίας, αλλά μια νέα γενιά τεχνολογικών συστημάτων, που θα λειτουργούν με στοιχεία λογικής και νοημοσύνης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» o καθηγητής Α΄ βαθμίδας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ) και διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-με-Μηχανές (HUMAIN-Lab), Βασίλειος Καμπουρλάζος, περιγράφοντας δύο έργα με ιδιαίτερα καινοτόμο κατεύθυνση.
«Τα έργα αυτά τρέχουν στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Με-Μηχανές (ΑΜΑ), ένα καινοτόμο εργαστήριο που εδρεύει στην Καβάλα και ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια να δραστηριοποιείται σε μια περιοχή η οποία με τεχνικούς όρους ονομάζεται “cyber-physical systems”, δηλαδή κυβερνοφυσικά συστήματα» σημειώνει ο Β. Καμπουρλάζος, που ταυτόχρονα εξηγεί πως εν προκειμένω το ειδικό αυτό εργαστήριο ασχολείται με τα συγκεκριμένα συστήματα, «“μηχανές” οι οποίες έχουν και αισθητήρες και λογισμικό», ειδικές τεχνολογίες για τις οποίες υπάρχει η προσδοκία να εξελιχθούν σε ανθρώπινους βοηθούς.
«Το ενδιαφέρον το δικό μας κυρίως είναι σε αυτό το οποίο ονομάζουμε “νοήμονα ρομπότ”. Όχι “έξυπνα” αλλά “νοήμονα”, καθώς εδώ υπάρχει μια διαφορά τεχνικής φύσεως. Τα λεγόμενα “έξυπνα” αυτό που κάνουν είναι ότι προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν μια αντικειμενική συνάρτηση, “objective function” όπως αποκαλείται, ενώ εμείς βάζουμε και στοιχεία λογικής. Το έξυπνο ρομπότ λειτουργεί σε κάτι που ονομάζουμε δομημένο περιβάλλον, ενώ το νοήμον λειτουργεί σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι δομημένο. Μπορούμε να βγάλουμε ένα ρομπότ να κάνει μια γεωργική εργασία και μπορεί να συμβούν ένα σωρό απρόβλεπτα πράγματα – να μπουν στο χώρο άνθρωποι, να μπουν κάποια ζωντανά, να μπούνε πουλιά, να χαλάσει ο καιρός, και αυτά όλα δεν μπορούν να προβλεφθούν» εξηγεί ο επιστήμονας.
Φουτουριστικά προγράμματα που παίρνουν φορτίο από τα χέρια του ανθρώπου
Στα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται κάποια που είναι χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ελλάδα σε πρώτη φάση, ενώ «ένα άλλο χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες», αναφέρει, με το πρώτο από τα ελληνικά προγράμματα να είναι το ιδιαίτερα καινοτόμο πρότζεκτ που ονομάζεται «Κοινωνικά Ρομπότ ως εργαλεία στην ειδική εκπαίδευση». «Εδώ έχουμε κάποιο ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο προγραμματίζουμε ώστε να λειτουργεί σαν βοηθός παιδαγωγών στην ειδική εκπαίδευση. Εφαρμογές μπορεί να είναι ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία, όλα αυτά είναι κάποιες τάσεις οι οποίες αυξάνουν στη δική μας κοινωνία και γενικότερα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια, και αυτό το οποίο κάνουμε εμείς είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν βοηθό στον άνθρωπο», λέει, και εξηγεί μάλιστα και τον λειτουργικό ρόλο με βάση το πλαίσιο του σχεδιασμού. Σημαντική καινοτομία του έργου αποτελεί η μερική αυτονομία των ρομπότ, η οποία θα επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων υπολογιστικής νοημοσύνης, κάτι που εκτιμάται πως θα τα καταστήσει αυτόνομα σε βαθμό που να μπορούν να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.