Με συντονισμό της Επιτροπής για τη Γενοκτονία (ΕγΓ) της ΟΣΕΠΕ, πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2019 γερμανόγλωσσες θεματικές ημερίδες αναφοράς στο ζήτημα της διεθνοποίησης του αιτήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συμμετοχή στελεχών της γερμανικής πολιτικής και διπλωματικής σκηνής, καθώς και διακεκριμένων ακαδημαϊκών.
Επί τρεις ημέρες πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και σχετικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Την Πέμπτη 16 Μαΐου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ντίτμαρ Νίταν, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της γερμανικής Βουλής κύκλος διαβούλευσης με θέμα «Γενοκτονία και Μνήμη – Πρόσκληση στην Ιστορία και το δικαίωμα στη Μνήμη». Παρόντες ήταν ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Τανέρ Ακτσάμ, ο βουλευτής των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζεμ Έζντεμιρ, ο επικεφαλής του ιδρύματος «Lepsius» Ρολφ Χόσφελντ, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Γερμανικού Συλλόγου κατά των Γενοκτονιών (FÖGG) Τέσα Χόφμαν, ενώ την Επιτροπή για τη Γενοκτονία (ΕγΓ) της ΟΣΕΠΕ εκπροσώπησαν η Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ, ο Γιώργος Τσορακλίδης και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης.
Δημαρχείο Σαρλότενμπουργκ: Ν. Χρυσίδης, Μ. Χάινεμαν, Αν. Κασαπίδου-Ντικ, Π. Ματλής, Τ. Χόφμαν, Θ. Δασκαρόλης, π. Εμ. Σφιάτκος, Ασ. Σμπατιάν, Τ. Ακτσάμ
Ο Τανέρ Ακτσάμ, ιστοριοδίφης της γενοκτονίας των Αρμενίων ο οποίος πρόσφατα άρχισε να ασχολείται και με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε στο αφιλόξενο περιβάλλον της γερμανικής ακαδημίας σε ό,τι αφορούσε την έρευνα των γενοκτονιών, και διατύπωσε την τεκμηριωμένη, στο ερευνητικό πεδίο των οθωμανικών αρχείων, επιστημονική πεποίθησή του για τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Μ. Ασίας, όπως επίσης και άλλων μη χριστιανικών όπως Κούρδων και Ρομά. Η Τέσα Χόφμαν επανέλαβε την τοποθέτησή της για την αναγκαιότητα διδασκαλίας στη σχολική αγωγή των νέων της Γερμανίας, ενώ ο Τζεμ Έζντεμιρ, επικεφαλής στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη γερμανική Βουλή το 2016, υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα ανάλογης διάκρισης των Ελλήνων του Πόντου.
Την επόμενη μέρα στο δημαρχείο του Σαρλότενμπουργκ πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις με τα επιστημονικά συμπεράσματα του Τανέρ Ακτσάμ, ο οποίος μίλησε για την «Ανατομία της οσμανικής γενοκτονίας», και της Ζεϊνέπ Τερκγιλμάζ που ανέλυσε τους τους «Εκτοπισμούς των Ελλήνων του Πόντου 1916-1921 – Οι σκοτεινοί χρόνοι».
Χαιρέτισαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης και ο ομόλογός του της Αρμενίας Ασότ Σμπατιάν.
Ο Έλληνας πρέσβης στο χαιρετισμό του κάλεσε τις πολιτισμένες κοινωνίες σε εγρήγορση έναντι μελλοντικής αποτροπής τέτοιων εγκλημάτων, ενώ περιέγραψε το δράμα του ποντιακού ελληνισμού ως συλλογικό δράμα όλων των Ελλήνων. Με τη σειρά του, ο πρέσβης της Αρμενίας, με έκδηλο συναισθηματικό φόρτο, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη του ομοιοπαθούντος αρμενικού λαού, τόσο στους Έλληνες του Πόντου όσο και σε κάθε λαό που υπόκειται σε τέτοιους βαρβαρισμούς. Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν επίσης αποσπάσματα του γερμανόγλωσσου βιβλίου αναφοράς στην τραγική μοίρα των Ελλήνων του Πόντου Οι τελευταίοι του Βυζαντίου από τον συγγραφέα του Μίρκο Χάινεμαν.
Δημαρχείο Σαρλότενμπουργκ: Εκπρόσωποι της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ και στελέχη του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παππά
Ανήμερα τη 19η Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο Οικουμενικό Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα κοιμητήρια του Βερολίνου, από τον ιερέα Εμμανουήλ Σφιάτκο. Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης του Δ΄ Διαμερίσματος Σαρλότενμπουργκ-Βίλμερσντορφ Άνεγκρετ Χάνσεν, ενώ παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βερολίνο Φώτης Φιλέντας, ο οποίος δήλωσε πως η επέτειος της 19ης Μαΐου κάνει κάθε Έλληνα να δηλώνει Πόντιος.
Η συνολική οργάνωση της τελετής έγινε από την καθηγήτρια και πρόεδρο του Γερμανικού Συλλόγου κατά των Γενοκτονιών (FÖGG) Τέσα Χόφμαν, η οποία έκανε μια σύντομη εισήγηση με τίτλο «Στον Πόντο 1916-1922». Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.