Το ημερολόγιο έγραφε 29 Μαΐου 1919 όταν οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν μέσω αστρονομικών παρατηρήσεων τη Θεωρία της Σχετικότητας, αυτή την καινοτόμα υπόθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1915 από τον Άλφρεντ Αϊνστάιν και έμελλε να αλλάξει εκ βάθρων τη Φυσική και την Αστρονομία. Ήταν η μέρα που η επιστημονική αποστολή με επικεφαλής τον Βρετανό αστρονόμο σερ Άρθουρ Έντινγκτον από το νησί Πρίνσιπε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αφρικής στον Ατλαντικό παρατηρώντας το φως των άστρων κατά τη διάρκεια της έκλειψης του Ήλιου διαπίστωσε την καμπύλωσή του με βάση τη θεωρία του Άλφρεντ Αϊνστάιν.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας έκλειψης αντίστοιχες παρατηρήσεις έκανε άλλη μια βρετανική αποστολή, στο Σόμπραλ της Βραζιλίας με επικεφαλής τον αστρονόμο Φρανκ Ντάισον.
Και οι δύο αποστολές για την επιβεβαίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας χρηματοδοτήθηκαν από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, τη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών και τη Βασιλική Ιρλανδική Ακαδημία, και οργανώθηκαν από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.
Ανεπισήμως ο Άλφρεντ Αϊνστάιν ενημερώθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας (μάλιστα, έγραψε «τα ευχάριστα νέα στη μητέρα του). Οι επίσημες ανακοινώσεις, όμως, έγιναν δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, και η φήμη του Γερμανού φυσικού αυξήθηκε κατακόρυφα. Προκειμένου δε να το… γιορτάσει αγόρασε ένα βιολί!
Με βάση τις τεχνικές δυνατότητες του περασμένου αιώνα η επίδραση της βαρύτητας που ασκεί ένα άστρο πάνω στο φως που ταξιδεύει κοντά του ήταν πιο εύκολα μετρήσιμη κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, οπότε αφενός το φως του Ήλιου μπλοκάρεται από τη Σελήνη, αφετέρου το φως άλλων μακρινότερων άστρων καμπυλώνεται. Έτσι, τα άστρα φαίνονται μετατοπισμένα σε ελαφρώς διαφορετικές θέσεις από εκείνες που παρατηρούνται σε άλλες στιγμές.
Σήμερα, η Θεωρία της Σχετικότητας εκτός από θεμελιώδης για την επιστήμη, μεταξύ άλλων, έχει πρακτική εφαρμογή στο δορυφορικό σύστημα GPS και στα συναφή συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, αλλά και στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού μέσω υπολογιστών. Κυρίως, όμως, άλλαξε τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το σύμπαν.