Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου (ΕΚΚ), με το οποίο τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Τορόντο της επαρχίας Οντάριο, στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019. Το τριήμερο συνέδριο διοργανώθηκε από το ΕΚΚ –ως απόδοση φόρου τιμής και μνήμης στις ψυχές των 353.000 θυμάτων– στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα της ομοσπονδιακής διοίκησης του Καναδά.
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, με θέμα «Η πολιτική διάσταση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΕΚΚ και πρόεδρο της Επιτροπής Γενοκτονίας του ΕΚΚ Γεώργιο Μάνιο χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου δρ Θεόδωρος Χαλάτσης. Κύριος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο ιστορικός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος ΠΑΣΠΕ και ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης.
O Σ. Τανιμανίδης παρουσίασε την ομιλία του με θέμα «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες» σε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου. Στην ομιλία του Σ. Τανιμανίδη έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Βίκτωρας Μαλιγκούδης, ο οποίος χαιρέτισε το συνέδριο, και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.
Ο Σ. Τανιμανίδης ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του ΕΚΚ, ενώ του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Θ. Χαλάτση «για τους αγώνες του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την ανιδιοτελή προσφορά και ακλόνητη υποστήριξή του προς το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, από την Φώφη Γεννηματά, το αίτημά του για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής η οποία θα επικεντρωθεί στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Με συμμετοχή αξιόλογων και διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, πολιτικών και ηγετών παροικιακών οργανισμών και πολιτιστικών κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 18 Μαΐου, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γενοκτονία: Αναγνώριση, Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση και Πρόληψη», στην οποία πρόεδρος διετέλεσε η Ελένη Μπακοπάνου, μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, τέως αντιπρόεδρος της Βουλής του Καναδά. Στο προεδρείο ήταν επίσης ο Θ. Χαλάτσης, ο Γ. Μάνιος, ο γερουσιαστής Λέω Χουσάκος και ο δημοτικός σύμβουλος του Τορόντο, τέως ομοσπονδιακός βουλευτής, Δημήτρης Καρύγιαννης.
Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι: Άρης Μπαμπικιάν, επαρχιακός βουλευτής του Οντάριο, αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιοσύνης και εισηγητής του Νομοσχεδίου 97, Sevag Belian, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής του Καναδά (ANCC), Ιnga Cernei, εκπρόσωπος του National Ethnic Press and Media Council of Canada και της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», δρ Νικόλαος Δήμος, συγγραφέας και καθηγητής του Seneca College και του Πανεπιστημίου Ryerson, Diane Dragasevich, αντιπρόεδρος του Canadian Ethnocultural Council (CEC) και Serbian National Shield Society of Canada, Νικόλαος Μαντάς, πρόεδρος της Παν-Αρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά, δρ Adam Muller, αντιπρόεδρος της International Association of Genocide Scholars, καθηγητής και διευθυντής Μελετών Ειρήνης και Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Υuri Natchetoi, εκπρόσωπος του United Communities of Canada, Gayle Nathason, αναπληρώτρια διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Κέντρου Ισραηλιτικών και Εβραϊκών Υποθέσεων (CIJA), Γεώργιος Παπαδάκης, πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά, Χρήστος Πασχαλίδης, καθηγητής Ιστορίας από το Upper Canada College, Δόμνα Σισκοπούλου, καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, δρ Frank Sysyn, διευθυντής του Καναδικού Ιδρύματος Ουκρανικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Peter Tabuns, επαρχιακός βουλευτής του Οντάριο, Raiss Tinmaung, συνιδρυτής του Rohingya Human Rights Network Canada και διευθυντής έργων εξωτερικού, Τζον-Κάρλος Τσιλφίδης, μέλος Συμβουλευτικού Σώματος του Asia Minor & Pontos Hellenic Research Center και Κώστας Τσιλφίδης, αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).
Από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο συμμετείχαν επίσης οι: Αναστάσιος Μπαξεβανίδης, πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Οντάριο και εκπρόσωπος του Θρακικού Ιδρύματος/Thracian Institute, Νίκος Χριστοφορίδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γενοκτονίας και επίτιμος πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», Πέννυ Κόντου, αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Οντάριο και πρόεδρος «Χαμόγελο Ζωής», Κώστας Πάππας, διοικητικός αντιπρόεδρος και γραμματέας του ΕΚΚ και Λούης Χοντρονικόλας, μέλος του ΕΚΚ.
Παρόντες από την Επιτροπή Γενοκτονίας του ΕΚΚ ήταν οι: Πελαγία Αδαμίδου, αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Κεμπέκ, Παναγιώτα Αμμανατίδου, συντονίστρια του ΠΑΣΠΕ Καναδά, Ιωάννης Χάιτας, Βασιλική Ιγνατιάδου, Σίμος Λεπτοκαρίδης και Αθηνά Ταγκίδου. Επίσης παρευρέθηκαν οι: Σάκης Γκέκας από το York University, Λεωνίδης, Θ. Βαμβακίδης, Κώστας Κοτσαλίδης, τέως πρόεδρος της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Βασίλης Αρχιτεκτωνίδης, τέως πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και Κώστας Δανιηλίδης, τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μοντρεάλ «Ο Εύξεινος Πόντος».
Στον επαρχιακό βουλευτή Άρη Μπαμπικιάν απονεμήθηκε από τον Θ. Χαλάτση και τον Γ. Μάνιο το Leadership Award 2019 του ΕΚΚ για την κατάθεση του Νομοσχεδίου 97 στο Κοινοβούλιο του Οντάριο. Επίσης, ο Άρ. Μπαμπικιάν τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από το ΠΑΣΠΕ Καναδά. Επιπροσθέτως, τιμητικές διακρίσεις έλαβε το ΕΚΚ, δια μέσω του προέδρου του δρ Χαλάτση από τους Μπαμπικιάν και Καρύγιαννη.
Οι οργανισμοί που υποστήριξαν το συνέδριο του ΕΚΚ και συμμετείχαν ήταν: ΠΑΣΠΕ, Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών, Κυπριακή Ομοσπονδία Καναδά, Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά, Παν-Αρκαδική Ομοσπονδία Καναδά, Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο του Οντάριο, Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο της Μανιτόμπα, Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο της Αλμπέρτα, Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Λασάλ, Μεσσηνιακή Αδελφότητα Καναδά, HCFO Charitable & Educational Foundation, Παναχαϊκός Σύλλογος Μόντρεαλ, Σύλλογος Θεσαλονικέων του Μητροπολιτικού Τορόντο, Θρακικό Ίδρυμα/Thracian Institute, Πολιτιστικός Σύλλογος Νομού Κιλκίς & Περιχώρων, Χαμόγελο Ζωής-Smile for Life, 300 Σπαρτιάτες του Κεμπέκ, Ελληνικός Σύλλογος Αττικής και Σύλλογος Διποτάμου Καβάλας « Άγιος Γεώργιος». Τα ονόματα των παραπάνω οργανισμών αναφέρθηκαν, μαζί με το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, στο Κοινοβούλιο του Οντάριο.
- Φωτογραφίες: Facebook / Penny Contos.