Με στόχο την επιστημονική κατανόηση του αθεϊσμού και της έλλειψης θρησκευτικής πίστης, επιστήμονες εργάστηκαν στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Κατανοώντας την Απιστία», από το οποίο προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το δείγμα που μελετήθηκε περιλάμβανε ανθρώπους από έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιαπωνία, Κίνα και Βραζιλία) που δήλωσαν άπιστοι, άθεοι, άθρησκοι και αγνωστικιστές. Βασικό συμπέρασμα των μελετητών είναι ότι κάποιος που δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία ή στον Θεό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ηθικές αρχές, ότι δεν πιστεύει σε τίποτα το υπερφυσικό ή ότι δεν βρίσκει νόημα στο σύμπαν.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε με 2,3 εκατ. λίρες από το Ίδρυμα Τζον Τέμπλετον και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Kent, St Mary’s, Coventry, Queen’s Belfast.
Οι άνθρωποι που δεν ασπάζονται κάποια θρησκεία, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν προτιμούν να δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως ουμανιστές, ελεύθεροι στοχαστές και σκεπτικιστές. Οι άθεοι δεν είναι περισσότερο δογματικοί απ’ όσους πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, ενώ όσοι ανήκουν και στις δύο κατηγορίες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τις πιο σημαντικές αξίες που δίνουν νόημα στον κόσμο και στη ζωή. Πάνω από όλα ιεραρχούνται η οικογένεια και η ελευθερία, τόσο για τους πιστούς όσο και για τους άπιστους.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Βατικανό που διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό και από το Δίκτυο Ερευνών για τη Μη Θρησκευτικότητα και την Κοσμικότητα. «Τα νέα ευρήματα δείχνουν μια για πάντα ότι η δημόσια εικόνα του άθεου είναι μια απλούστευση στην καλύτερη περίπτωση, και μια καρικατούρα στη χειρότερη», δήλωσε η δρ Λόις Λι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Kent.
Από τη μεριά του ο δρ Ανθρωπολογίας Τζόναθαν Λάνμαν σημείωσε ότι η έρευνα καταρρίπτει τα στερεότυπα: «Μια κοινή άποψη είναι πως οι άπιστοι δεν έχουν ηθικές αξίες, ούτε έναν στόχο, αλλά μόνο μια αλαζονική αυτοπεποίθηση και πολύ διαφορετικές αξίες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε όλες τις χώρες», σημείωσε.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.