Κερασούντιος από την πλευρά της μητέρας του Ελένης Ιωακειμίδου, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει έρθει σε επαφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με ακούσματα για όλα όσα έζησε ο ποντιακός ελληνισμός μετά τη Γενοκτονία. Για εκείνον ήταν μονόδρομος η ενασχόληση με το Ποντιακό Ζήτημα και τα προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού, ενώ ο σχεδιασμός στρατηγικής που θα οδηγήσει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι κάτι για το οποίο δεν έπαψε να αγωνίζεται.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pontos-news.gr μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο για το θέμα της Γενοκτονίας όσο και για την ανάδειξη της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου.
Κύριε Κουρουμπλή γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για εσάς εξαιτίας της μακράς πορείας που έχετε κάνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ποια όμως είναι η σχέση σας με τον ποντιακό ελληνισμό;
Κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια του 1922, τόσο από την πλευρά του πατέρα μου που ήταν από την Κερασούντα, όσο και από την πλευρά της μητέρας μου, της Ελένης Ιωακειμίδου, που κατάγεται από τα χωριά της Τρίπολης του Πόντου. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που διαρκώς μοιρολογούσε για τον άταφο πατέρα της.
Η Τρίπολις του Πόντου
Έχω ζήσει το πώς οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν ξαφνικά φτωχοί στην Ελλάδα. Έχοντας χάσει όλη την περιουσία και το βιος τους, μάζεψαν τα κομμάτια της ψυχής τους και αντεπεξήλθαν με αξιοπρέπεια την ταλαιπωρία του βιοπορισμού, ενώ για δεκαετίες αντιμετώπιζαν έναν συνεχή ρατσισμό από μέρος του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.
Με κόπο και σκληρή δουλειά κατάφεραν να μεγαλουργήσουν, και πολύ σύντομα κατόρθωσαν να ανελιχτούν σε οικονομικούς παράγοντες σε κάθε περιοχή.
Η γιαγιά πάντα μας έλεγε «Παιδιά, Πόντιος γυρευός δεν υπάρχει», δηλαδή, Πόντιος ζητιάνος δεν υπάρχει. Στήριξα το ποντιακό ζήτημα και τα προβλήματα των Ποντίων, ιδιαίτερα των παλιννοστούντων, χωρίς να προσδοκώ κάποιο πολιτικό όφελος, αφού ήμουν πάντα βουλευτής περιοχών που δεν είχαν μεγάλο ποσοστό Ποντίων, όπως η Αιτωλοακαρνανία.
Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός συνάντησε στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπους ποντιακών σωματείων – μια συνάντηση που εφάμιλλή της δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Τι σηματοδοτεί αυτό κατά την άποψή σας; Πώς αποτιμάτε αυτή τη συνάντηση;
Θυμίζω καταρχήν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που δεν κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα και ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τόσο την Αγία Σοφία όσο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους ποντιακών φορέων στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε μια εξαιρετικά σημαντική –θα τολμούσα να πω ιστορική– πρωτοβουλία. Έφερε στο ίδιο τραπέζι όλον τον ποντιακό ελληνισμό, που δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια ταλανιζόταν από εσωτερική διαμάχη. Μίλησε με τον πιο σαφή τρόπο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, που προηγήθηκε της Γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενότητας.
Έκανε λόγο επίσης για τη δημιουργία εθνικής επιτροπής, ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.
Γιατί έτσι θα ενωθούν οι αστείρευτες δυνάμεις του ποντιακού ελληνισμού και θα επιβληθεί και η ενότητα όλου του πολιτικού κόσμου, ώστε πλέον να πιστέψουμε ότι είναι δυνατή η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Σημειώνω ότι ο πρωθυπουργός μίλησε απευθυνόμενος και στον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα της Γενοκτονίας.
Επίσης τον είδαμε και στη μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο.
Η Εύξεινος Λέσχη οργάνωσε μια πολιτιστική βραδιά υψηλότατου επιπέδου στο Ηρώδειο, με πολλούς συμβολισμούς. Η παρουσία σύσσωμου του πολιτικού κόσμου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό ήταν μια πατριωτική ενέργεια που σηματοδοτεί την απαρχή σημαντικών και δυναμικών πρωτοβουλιών, και ευελπιστώ ότι βάζει τέλος στα ζητήματα διχασμού των προηγούμενων μηνών προτάσσοντας τη βασική αρχή της ενότητας.
Από την εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών στο Ηρώδειο (φωτ.: Αριστείδης Καρά)
Σε αυτήν τη συνάντηση έγινε και μια αναφορά σχετικά με την Παναγία Σουμελά. Εσείς ήσασταν παρών.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετικά σημαντική αναφορά σε αυτό το μνημείο της Χριστιανοσύνης αλλά και του κόσμου όλου, την Παναγία Σουμελά, η οποία αιώνες αποτελεί τον πνευματικό πόλο των απανταχού Ποντίων. Εδώ ανοίγεται ένα μεγάλο ζήτημα του ποντιακού ελληνισμού που αφορά τα κειμήλια του Ιερού Ναού τα οποία, όπως ανέδειξε το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», είναι θαμμένα στα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς. Πρέπει πλέον, μετά από αυτήν την αναφορά που ισοδυναμεί με πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού, να διεκδικήσουμε να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος αυτού του μνημείου του παγκόσμιο πολιτισμού.
Παράλληλα, θα πρέπει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να ανευρεθούν τα ποντιακά κειμήλια και να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στο μνημείο, για να αποκατασταθεί η ολότητά του.
Ποια είναι, δηλαδή, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν προς την κατεύθυνση αυτή;
Πιστεύω ότι, από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί η εθνική επιτροπή, αρχίζει μια νέα φάση εθνικής διεκδίκησης όπου με συγκεκριμένα βήματα, βάσει συναίνεσης και σχεδιασμού, θα προωθηθούν σε διεθνές επίπεδο τα ζητήματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό. Πιστεύω ότι ο ποντιακός ελληνισμός έχει πελώρια, πλην όμως παροπλισμένα αποθέματα δύναμης και πείσματος. Με αυτές τις πρωτοβουλίες αφυπνίζεται αυτή η μεγάλη δύναμη και κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο δίκαιο αίτημα, όχι να εκδικηθούμε τους θύτες, αλλά να τους λυτρώσουμε από τη διαρκή κατακραυγή και να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από ανάλογες τραγωδίες.
Έγινε και μια αναφορά για τα ζητήματα των παλιννοστούντων Ποντίων.
Πράγματι, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των παλιννοστούντων έθεσε αυτά τα ζητήματα, και όταν πήρα το λόγο, είπα ότι πράγματι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα που προέκυψε με την απόφαση της τρόικας το 2012 και την υλοποίησή της από την τότε κυβέρνηση με την οποία κόπηκαν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη μεταξύ άλλων και των Βορειοηπειρωτών και των παλιννοστούντων Ποντίων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και το ποσό της σύνταξης σε μεγάλο βαθμό. Παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη αποκατάσταση αυτής της αδικίας παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας.
Έχετε εμπλακεί καθόλου στην προσπάθεια για τη δημιουργία γηπέδου της ΑΕΚ;
Η ΑΕΚ είναι μια ιστορική ομάδα με σημειολογικές και συμβολικές αναφορές. Δικαιούται να έχει την εστία της, και στήριξα από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια κατασκευής του δικού της γηπέδου. Αυτό κάνω και τώρα, και το γνωρίζει η ηγεσία της ΠΑΕ.
Προσδοκώ ότι το γήπεδο αυτό θα μπορέσει πραγματικά, ως υποδομή αθλητισμού και πολιτισμού, να παίξει το ρόλο μιας κιβωτού ζώσας μνήμης.
Οι Πόντιοι, όπως γνωρίζετε κύριε Κουρουμπλή, δεν ζητούν εκδίκηση αλλά δικαίωση. Εσείς στις επόμενες εκλογές είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι σκέψεις που έχετε για να βοηθήσετε στη διεθνοποίηση των ζητημάτων που αφορούν τους Ποντίους;
Ο ποντιακός ελληνισμός ανέκαθεν υπήρξε ειρηνικός αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνυπάρχει με άλλους λαούς. Άλλωστε και ο ποντιακός ελληνισμός της διασποράς έχει αποδείξει τη στάση του υπέρ της αρμονικής συνύπαρξης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χειριστεί αυτό το ζήτημα με πολιτικάντικο τρόπο, όπως δυστυχώς έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Όλοι οι Έλληνες –το τονίζω, όλοι– πιστεύω ότι αγαπάμε εξίσου την πατρίδα, και όλοι μαζί οι ευρωβουλευτές πρέπει να χειριστούμε από κοινού και με ιδιαίτερο σεβασμό αυτό το ζήτημα, ώστε αυτή η προσπάθεια να διαπνέεται από την ενότητα και τη σύμπνοια όλων. Μόνο έτσι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κλείνοντας, υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε εσείς να προσθέσουμε ή να συμπληρώσετε;
Θέλω να καταθέσω πως σε αυτή την ιστορική συνάντηση με τον πρωθυπουργό όλοι όσοι πήραν το λόγο μίλησαν πραγματικά με αίσθημα υψηλής πατριωτικής ευθύνης, που είναι απόσταγμα των 3.000 χρόνων ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. Απεδείχθη εκείνη τη μέρα ότι οι όποιες εσωτερικές διαμάχες αδικούν τον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό. Πιστεύω ότι με αυτήν τη μεγάλη εθνική συστράτευση θα πορευθούμε στο εξής και θα διεκδικήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση την ικανοποίηση του αιτήματος που θα αναπαύσει επιτέλους τις ψυχές των 353.000 και πλέον νεκρών μας.