Η λύπη δεν λείπει, ο κάλος δεν έχει κάλλος, με μια λίρα δεν παίρνεις λύρα, όμως το κλήμα θέλει κλίμα. Η φράση «Ιt’s all Greek to me» στα γνωστά αγγλικά λεξικά επεξηγείται ως ένας τρόπος να δηλώσει κάποιος ότι δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτε διαβάζοντας ή ακούγοντας κάτι. Niente! Rien! Nada! Nichts! Πόσο γοητευτικό είναι το παιχνίδι των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, πόσο συναρπαστικό το ταξίδι της αναζήτησης της ιστορίας τους; Αλλά και πόσο δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να διδάξει την ελληνική εκτός των ελληνικών συνόρων, εστιάζοντας παράλληλα σε προφορά και γραμματική, σε ορθογραφία, σημασιολογία και ετυμολογία… Στα σχολεία της ελληνικής ομογένειας το «παιχνίδι» της μάθησης και το «παιχνίδι» των λέξεων ενώνονται στην κυριολεκτική σημασία του λήμματος ως… οργανωμένης δραστηριότητας, που σκοπεύει στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.
Το Scrabble, ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια –πιθανότατα το πιο γνωστό επιτραπέζιο στον κόσμο όλο–, μπαίνει στις σχολικές αίθουσες, και η ψηφιακότητα συναντά την ελληνομάθεια.
Διαπιστώνοντας πως «το ελληνικό Scrabble –ένα νοητικά ερεθιστικό παιχνίδι που ασκεί θαυμάσια και την ελληνομάθεια– προς το παρόν παίζεται με επιτυχία σε λιγοστούς γεωγραφικά περιορισμένους ομίλους μόνον εντός της Ελλάδος», το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και η Πανελλήνια Ένωση Scrabble συμφώνησαν να εντάξουν το παιχνίδι ως εργαλείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα τυπικά και άτυπα σχολεία της ομογένειας, αλλά και παντού όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.
«Η εισαγωγή του Scrabble στα σχολεία της ομογένειας και όχι μόνο είναι η εισαγωγή του παιχνιδιού στη μάθηση. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν το λεξιλόγιο της νέας ελληνικής και δίνουν την αφορμή με τις απορίες τους στον δάσκαλο να τους εξηγήσει φαινόμενα γλωσσικά που έχουν να κάνουν με το λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη της νέας ελληνικής. Ευελπιστούμε σε μια μαζική εμπλοκή των μαθητών και των δασκάλων, που όταν θα βρίσκονται για τα μαθήματά τους θα μπορούν και να παίξουν και μέσα και έξω από την ώρα της διδασκαλίας. Είναι η μάθηση μέσα από το παιχνίδι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΓ, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.
Συγκεκριμένα, το ΚΕΓ αποφάσισε να εντάξει το ελληνικό Scrabble στην ψηφιακή εργαλειοθήκη του –την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, με 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως και 650.000 μοναδικούς χρήστες μηνιαίως–, και να ενθαρρύνει τη διάδοσή του ανά την υφήλιο, διαβλέποντας τη σημασία που έχει για την εθνική στρατηγική να καταστεί η διδασκαλία της ελληνικής όσο ευχάριστη και ανάλαφρη γίνεται, και επομένως και η προσέλευση των νεότερων γενεών όσο μαζικότερη είναι δυνατόν, μέσα από ένα παιχνίδι που παίζεται όλον το χρόνο και εκ του σύνεγγυς και εξ αποστάσεως.
Η Πανελλήνια Ένωση Scrabble θα παρέχει στους ενδιαφερομένους κάθε διευκόλυνση για την οργάνωση και διεξαγωγή του παιχνιδιού.
Το ΚΕΓ θα παρέχει προς την Πανελλήνια Ένωση Scrabble την επιστημονική του συνδρομή πάνω σε ζητήματα ορθογραφικής παγίωσης για τη συμπλήρωση του «Πίνακα Αποδεκτών Λέξεων». Επιπλέον, όταν θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη οι φιναλίστες από όλο τον κόσμο, κυρίως νέοι, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνικού Scrabble, το ΚΕΓ θα το πλαισιώνει με Εκδηλώσεις Προβολής και Καλλιέργειας της Ελληνικής Γλώσσας, που θα το καταστήσουν σημαίνον πολιτιστικό γεγονός.
Η επίσημη έναρξη της συνεργασίας του ΚΕΓ και της Πανελλήνιας Ένωσης Scrabble θα γίνει κατά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 9 Μαΐου 2019, με πρώτο εστιακό σημείο το σχολικό σύστημα και τις έδρες ελληνικών σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρωτοβουλία αποτελεί συμβολή στο «Έτος Ελληνικής και Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας 2019/20», μια διακρατική δράση που εξήγγειλαν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην περίπτωση αυτήν, η συμβολή του ελληνικού Scrabble θα είναι και συμβολική και ουσιαστική, αν ληφθεί υπόψη ότι (ύστερα από πολυετή προεργασία του ΚΕΓ και του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ), με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, άρχισε από το 2016 η επίσημη διδασκαλία της ελληνικής ως κατ’ επιλογήν ξένης γλώσσας στα σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Καλούνται οι ενώσεις, τα σχολεία και τα άτομα που ενδιαφέρονται να συγκροτήσουν ομίλους διεξαγωγής ελληνικού Scrabble να επικοινωνούν με την Πανελλήνια Ένωση Scrabble: (greekscrabble.gr ή [email protected]) ή το ΚΕΓ.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου.