Η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής επιτάσσει φαγητό χωρίς λάδι, πρόχειρο, γι’ αυτό κι εμείς ανατρέξαμε σε μοναστηριακές συνταγές.
ΥΛΙΚΑ
για δύο μερίδες
125 γρ. ρεβίθια (το ¼ του πακέτου 500 γρ.) |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο |
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη |
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη |
120 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες |
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ½ κονσέρβα |
μαϊντανό |
πιπέρι |
λίγο αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν σε νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με την τρυπητή κουτάλα.
- Αφού βράσουν, σε 60΄-90΄ περίπου, τα σουρώνουμε (τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος).
- Βάζουμε τα μανιτάρια να ζεματιστούν με νερό και τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές στην κατσαρόλα, με λίγο νερό, και αφού μαραθούν, ρίχνουμε και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, λίγο νερό και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά 20΄ και σερβίρουμε.