Επιστήμη και σούσι συνδυάζει η ιαπωνική εταιρεία Open Meals για να δημιουργήσει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, βασισμένη στις ανάγκες του οργανισμού του γκουρμέ πελάτη. Πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει σούσι από τρισδιάστατο εκτυπωτή, αναλύοντας τον σίελο, τα ούρα και τα περιττώματα των συνδαιτυμόνων, ώστε κάθε μπουκιά να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στους στόχους της είναι να ανοίξει ένα ρεστοράν στο οποίο ένα σύστημα από ρομποτικούς βραχίονες και τρισδιάστατους εκτυπωτές τροφοδοτείται με βιοδεδομένα για τη δημιουργία του σούσι.
Η Open Meals παρουσίασε για πρώτη φορά το σούσι από τρισδιάστατους εκτυπωτές στο φεστιβάλ South by Southwest στο Όστιν του Τέξας.
Το «Sushi Mokiker» ζητούσε από τους επισκέπτες να ερευνούν, να «κατεβάζουν» και να «ανεβάζουν» δεδομένα τροφής σε μια ψηφιακή πλατφόρμα φαγητού, η οποία συνδεδεμένη με ρομποτικό βραχίονα μπορούσε να εκτυπώσει τρισδιάστατους κύβους από βρώσιμο ζελέ.
Τώρα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο KXAN του Όστιν, η Open Meals θέλει να χρησιμοποιήσει βιολογικά δείγματα για να δημιουργήσει το σούσι το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απολαύσουν στο εστιατόριο «Sushi Singularity», στο Τόκιο, από το 2020.
Σε όποιον κάνει κράτηση, το εστιατόριο θα ταχυδρομήσει ένα «health test kit» και ο πελάτης θα πρέπει να αποστείλει τα αποτελέσματα. Από τα δείγματα θα εξαχθούν τα προσωπικά του βιοδεδομένα, και στη βάση αυτών, το ρομπότ θα δημιουργήσει το σούσι με τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.