Σπάει το «άβατο» της αγιορείτικης κουζίνας για τους Θεσσαλονικείς, καθώς από σήμερα και για δύο εβδομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ειδικά μενού από την κουζίνα του Αγίου Όρους σε 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαβράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι είναι μόνο τέσσερα από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο «Δεκαπενθήμερο αγιορείτικης κουζίνας». Πρόκειται για μια γαστρονομική εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες σύγχρονης μακεδονικής κουζίνας».
Στόχο έχει να αναδείξει τη μακεδονική κουζίνα, να κρατήσει ζωντανή τη γευστική της παράδοση, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα βασιζόμενοι στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού, από το βιβλίο του Μαγειρική του Αγίου Όρους. Όπως δήλωσε ο Επιφάνιος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», οι συνταγές του αποτελούν τη βάση, και ο κάθε σεφ χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και τα ίδια προϊόντα, θα τις αναδείξει με τον δικό του, προσωπικό τρόπο.
«Όταν λέμε “γκουρμέ πιάτο” δεν εννοούμε απαραίτητα μια ξενόφερτη συνταγή, αλλά ούτε και μοριακή κουζίνα. Μια γκουρμέ συνταγή φυσικά και μπορεί να βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά υλικά. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ο τρόπος μαγειρέματος και η τελική παρουσίαση του πιάτου» λέει ο μοναχός Επιφάνιος.
Επισημαίνει επίσης ότι «δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που προσπαθούν και θέλουν να αποφύγουν τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά την περίοδο της Σαρακοστής, να δοκιμάσουν φαγητά, από τις τρεις κατηγορίες του βιβλίου: λαδερά, ψάρια, θαλασσινά».
Οι «Ημέρες μακεδονικής κουζίνας» θα διαρκέσουν από σήμερα 19 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β.Κ.