Οι φασουλοκεφτέδες είναι ένας ακόμα τρόπος για εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή μας, αλλά και μία ακόμα λύση για το μενού της νηστείας, είτε είναι της Σαρακοστής, του Δεκαπενταύγουστου ή των Χριστουγέννων, καθώς είναι …παντός καιρού.
Ταιριάζουν εξαιρετικά με μια πράσινη σαλάτα με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελιές, ή ακόμα και με μια ωραία σκορδαλιά.
Τα υλικά είναι «ταπεινά» και η διαδικασία απλή, ενώ τους πιο νόστιμους κεφτέδες τους φτιάχνουμε με τα μπαρμπούνια (έτσι λέγονται τα «πιτσιλωτά» ξερά φασόλια).
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φασόλια γίγαντες ή μπαρμπούνια |
1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη και καθαρισμένη |
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια |
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο |
2-3 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), τριμμένες |
½ φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα |
1 κ.σ. τριμμένο ξερό εστραγκόν |
3 κ.σ. σουσάμι, ψημένο και τριμμένο |
1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο |
1-3 κ.σ. αλεύρι (και χωριστά για το αλεύρωμα) |
4 κ.σ. λάδι (και χωριστά για το τηγάνισμα) |
αλάτι και πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουλιάζουμε τα φασόλια για ένα βράδυ.
- Την επομένη τα βράζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 60′). Τα σουρώνουμε, τα αλατίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Λιώνουμε την πατάτα με την ειδική πρέσα ή με πιρούνι, και την βάζουμε μαζί με τα πολτοποιημένα φασόλια σε λεκανίτσα.
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 4 κ.σ. λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 3-4′. Τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τα φασόλια και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το σουσάμι. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και ελέγχουμε αν πλάθονται οι κεφτέδες. Αν όχι, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ελέγχουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε.
- Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με άφθονο καυτό λάδι για 2-3′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.