Ήταν 12 Μαρτίου 1989 όταν ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι υπέβαλε την πρόταση για την ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, θέτοντας τη βάση για τον Παγκόσμιο Ιστό, που θα άλλαζε τον κόσμο.
Η δημιουργία του World Wide Web, γνωστός ως «www», έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα να ανταλλάσσει πληροφορίες άμεσα.
Αυτό ήταν και το όραμα του Τιμ Μπέρνερς Λι, για έναν κόσμο με ιδέες και πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες μέσω ενός δικτύου, το οποίο θα είχε αναπτυχθεί χωρίς την ιεράρχηση των διασυνδεδεμένων στοιχείων και θα ήταν ελεύθερα διαθέσιμο σε οποιονδήποτε.
Το τελευταίο έγινε εφικτό το 1993, όταν ο Μπέρνερς Λι και το CERN ανακοίνωσαν ότι ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του δικτύου αυτού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, στην πράξη αυτό δεν έγινε πραγματικότητα στον βαθμό που είχε οραματιστεί ο Μπέρνερς Λι, κάτι που εύκολα καταλαβαίνει κανείς αν λάβει υπόψη τον βαθμό ιεράρχησης με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.
Μάλιστα, πέρυσι ο ίδιος ο Τιμ Μπέρνερς Λι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας σε ανοιχτή επιστολή του ότι εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter συχνά προωθούν την παραπληροφόρηση και εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια online εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση καινοτομίες όπως η γλώσσα html και οι διευθύνσεις url και δεν πρέπει να συγχέεται με το ίντερνετ, το οποίο είχε αρχίσει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ’60.