Ανθρώπους που τον χειμώνα του 1941-42 έχοντας χάσει τους γονείς τους ή όντας παιδιά άπορων οικογενειών μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά σε χωριά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να επιβιώσουν αλλά και συγγενείς αυτών, αναζητά το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ. Η μεταφορά των περίπου 1.000 παιδιών, ηλικίας 6-13 ετών, είχε γίνει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σωματεία και ανθρώπους των συνοικισμών.
Στόχος είναι η συλλογή και η διάσωση υλικού για αυτά τα παιδιά στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Οι αποστολές ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1942 και γίνονταν με λεωφορεία, φορτηγά και τρένα. Τα παιδιά, που ήταν προσφυγικής καταγωγής στην πλειονότητά τους, συνόδευαν εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Η ανταπόκριση των κατοίκων των χωριών όπου βρήκαν καταφύγιο τα παιδιά, ήταν απίστευτη. Αγόρια και κορίτσια φιλοξενήθηκαν για πάνω από δύο χρόνια, κυρίως από προσφυγικές αγροτικές οικογένειες που ουσιαστικά τα έσωσαν από την πείνα και τις ασθένειες.
Η χήρα Παναγιωτίδη από την Τραπεζούντα με τους γιους και τις κόρες της (1922 – Καλαμαριά)
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση του υλικού εδώ και περίπου ένα χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται επισκέψεις στα χωριά που φιλοξένησαν τα παιδιά ενώ συλλέγονται και προφορικές μαρτυρίες. Η συμβολή των χωριών στη διάσωση των παιδιών ήταν καθοριστική και για αυτό ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού διοργανώνουν, στις 31 Μαρτίου, εκδήλωση μνήμης και ευγνωμοσύνης προς τιμήν τους αλλά και προς τιμήν των οικογενειών που έδειξαν έμπρακτα αλληλεγγύη σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Εάν έχετε στη διάθεσή σας υλικό που μπορεί να είναι χρήσιμο στην ερευνητική εργασία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς μπορείτε να απευθυνθείτε:
- τηλ. επικοινωνίας: 2310 432091
- email: [email protected]
- διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 29Α, συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά.