Ακούγεται ιταλικό, αλλά δεν είναι! Έχει έρθει από την Πόλη, κι αυτό ακριβώς υποδηλώνει το όνομα που του έδωσε ο Νικόλαος Τσελεμεντές όταν το εμπλούτισε με καρότα και πατάτες και το ενέταξε στον πολυθρύλητο Οδηγό μαγειρικής του ως «Αγκινάρες αλά πολίτα» αντί για «Αγκινάρες πολίτικες». Ο μεγάλος μάγειρας μάλιστα το… σέρβιρε με αυγολέμονο, που ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή, ας μείνουμε όμως στη νηστίσιμη εκδοχή.
Μέχρι τότε, όπως διαβάζουμε, ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη το πιάτο αυτό το αποκαλούσαν «αγκινάρες με λάδι». Σκέτο.
Ο Άκης Πετρετζίκης –από τον οποίο επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε τη συνταγή– προτείνει κατεψυγμένες αγκινάρες, εμείς ωστόσο θα επιμείνουμε στις φρέσκες παρά τη δυσκολία του καθαρίσματος. Η γεύση τους είναι κλάσεις ανώτερη.
ΥΛΙΚΑ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 κρεμμύδι |
4 φρέσκα κρεμμυδάκια |
2 σκελίδες σκόρδο |
3 καρότα |
2 πατάτες |
600 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες |
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. |
1 κύβο λαχανικών |
750 γρ. νερό, βραστό |
ξύσμα από 2 λεμόνια |
χυμό από 2 λεμόνια |
½ ματσάκι άνηθο |
αλάτι |
πιπέρι |
για το σερβίρισμα
άνηθο (λίγο) |
φέτες λεμόνι |
ελαιόλαδο (λίγο) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες 1 εκ. και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3′.
- Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα καρότα στη μέση και σε φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια 1-2 εκ. και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε 4-5′ μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50′. Εάν δεν έχουμε καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λαδόκολλα* για να σκεπάσουμε το φαγητό.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.