Ένα σημείο με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι η Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο παραλιακό μέτωπο, καθώς μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων ήταν ο χώρος υποδοχής των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία πριν από τη μεταφορά τους στην Καλαμαριά. Σήμερα εκεί είναι τοποθετημένο το μνημείο του Ολοκαυτώματος, μιας και η συγκεκριμένη πλατεία είναι και τόπος μαρτυρίου για τους εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Για την Πλατεία Ελευθερίας υπεγράφη σχέδιο ανάπλασης που περιλαμβάνει και ένα ηλιακό ρολόι το οποίο θα «δείχνει» τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι εισηγήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή να εξετάσει πώς θα γίνει αρχιτεκτονικά να μπει μία πλάκα στη μνήμη των Ποντίων και των Μικρασιατών. «Το σημείο αυτό ήταν και χώρος υποδοχής των προσφύγων πριν μεταφερθούν», υπενθύμισε ο δήμαρχος. Την πρόταση για τη δημιουργία ενός μνημείου στη συγκεκριμένη πλατεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών είχε κάνει στο παρελθόν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης.
Σύμβαση για τη βιοκλιματική αναβάθμιση
Η σύμβαση για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας υπεγράφη χθες από τον Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιδήμαρχο Θανάση Παππά και τον εκπρόσωπο της εταιρείας που ανέλαβε το έργο. Με αρχιτεκτονικές και αστικές παρεμβάσεις θα δημιουργηθεί χώρος περιπάτου και αναψυχής, και ταυτόχρονα θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η ιστορία της πλατείας, χωρίς σημαντική μεταβολή των κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής.
Η μελέτη του έργου έχει πάρει το πρώτο βραβείο σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αρχιτέκτονες είναι ο Θεμιστολής Χατζηγιαννόπουλος και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης.
Η χρηματοδότηση των εργασιών που αναμένεται να κοστίσουν 2,5 εκατ. ευρώ θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εθνικούς πόρους. Η αναπλασμένη Πλατεία Ελευθερίας θα πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών.