Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε την Πέμπτη (14/2) τον καθηγητή Ιωάννη Ελευθεριάδη αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο των Ιατρικών Επιστημών (καρδιοχειρουργική) στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ο δρ Ιωαν. Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες. Μιλάει ελληνικά και παραμένει ανέκαθεν υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή, όπως σημειώνει η Ακαδημία Αθηνών. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale, όπου ειδικεύθηκε στην γενική χειρουργική και την καρδιοθωρακική. Αργότερα, διετέλεσε διευθυντής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Yale, καθώς και στο νοσοκομείο Yale-New Haven επί 15 χρόνια, έως ότου αναλάβει, το 2011, ιδρυτικός διευθυντής του εξειδικευμένου διεπιστημονικού κέντρου του πρώτου «Ινστιτούτου Αορτής», στο νοσοκομείο Yale-New Haven.
Είναι ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ. Χειρουργεί σε όλο το φάσμα της καρδιακής και θωρακικής χειρουργικής. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στην μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, την ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και την μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.
Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρών στην καρδιοχειρουργική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και είκοσι Ελλήνων ιατρών, οι οποίοι υπηρετούν το Ιατρικό Σύστημα της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ως επισκέπτης χειρουργός. Λόγω της τεράστιας προσφοράς του, κλινικής, διδακτικής και ερευνητικής, προσκαλείται ως κύριος ομιλητής ή επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα σημαντικά συνέδρια του κλάδου του και πανεπιστημιακά νοσοκομεία ανά τον κόσμο.
Έχει συγγράψει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα στην ευρεία περιοχή της μελέτης της καρδιάς και του θώρακα.
Η έρευνά του είναι πρωτότυπη και πρωτοποριακή. Ειδικότερα, η έρευνά του ανέδειξε ή ανέπτυξε:
- Ότι η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης (καρδιακή ανεπάρκεια). Αυτό συνέβαλε ώστε το CABG να εφαρμόζεται σήμερα ευρέως και με ασφάλεια στους ασθενείς αυτούς, σώζοντας πολλές ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Η επέμβαση αυτή, λόγω υψηλού κινδύνου θανάτου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εθεωρείτο ότι αντενδείκνυται.
- Ότι το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει οικογενή και κληρονομική βάση.
- Την τεχνική «complication-specific» για τη διατομή της κατιούσης αορτής τεχνική η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως.
- Το μέγεθος του διαχωρισμού ή της ρήξης του αορτικού ανευρύσματος.
- Τα επιστημονικά κριτήρια για την χειρουργική επέμβαση των αορτικών ανευρυσμάτων (διάμετρος > 5,5 cm).
- Αιματολογική δοκιμασία «signature RNA» για την ανακάλυψη ασθενών με ασυμπτωματικό ανεύρυσμα αορτής.
- Τις βιο-μηχανικές ιδιότητες της ανθρώπινης ανευρυσματικής αορτής.
- Ότι η αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε νεαρούς αθλητές, δύναται να προκαλέσει διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.
- Ότι οι μεταλλοπρωτεϊνάσες συμβάλλουν στην καταστροφή του αορτικού τοιχώματος.
- Ότι η βαθιά υποθερμική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος, για την επέμβαση του αορτικού τόξου, είναι αποτελεσματική, αλλά και ασφαλής.
- Νέο καθετήρα σπονδυλικής ψύξης για την προστασία του νωτιαίου μυελού κατά την διάρκεια της αορτικής χειρουργικής.
Επιπρόσθετα στο συγγραφικό έργο του δρ. Ελευθεριάδη περιλαμβάνονται τα αρκετά βιβλία, ενώ είναι μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών. Για την όλη επιστημονική του συνεισφορά έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία: α) Walter Bleifield Memorial Award for Distinguished Contribution in Clinical Research in Cardiology, β) John B. Chang Research Achievement Award, γ) Socrates από το Thoracic Residents Association, δ) Thoracic Surgery Director’s Association, ε) Society of Thoracic Surgeons, με το οποίο αναγνωρίζονται τα εξαιρετικά επιτεύγματα στη διδασκαλία και καθοδήγηση των γιατρών και στ) Distinguished Fellow Award 2008 από την International Academy of Cardiology.