Η δημοσιογράφος της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας Γιάννα Κατσαγεώργη μίλησε με τον Έλληνα καρδιολόγο Σταύρο Δράκο.
Ξεκίνησα με την αφελή προσδοκία ότι ένας επιστήμονας της καρδιάς, ο οποίος κατατάχτηκε από το «Forbes» ανάμεσα στους 27 κορυφαίους καρδιολόγους στις ΗΠΑ, θα απαντούσε με μεγάλη ευχαρίστηση ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου στην πρώτη ερώτησή μου:
«Τι παθαίνει η καρδιά γιατρέ μου όταν ερωτεύεσαι;»
Ο Σταύρος Γ. Δράκος, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα (ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία στον κόσμο) και διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ανεπάρκειας, Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς, σιωπά για λίγα δευτερόλεπτα, βήχει με μια σχετικά αμήχανη έκπληξη για την ελαφρότητα της ερώτησης και απαντά ευθέως και χωρίς περιττά λόγια: «Με έχεις πιάσει αδιάβαστο!».
Μετά από αυτή την απάντηση ήξερα ότι ο άνθρωπος που είχα μπροστά μου δεν ήταν ένας εύκολος συνομιλητής, αλλά ένας ζηλωτής της επιστήμης και της έρευνας, στις οποίες έχει αφιερώσει τον εαυτό του τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, και κάθε παρατυπία μου θα έβρισκε την ανάλογη ανταπόκριση. Σοβαρεύτηκα και ξεκίνησα…
Mε ασθενή του οποίου η καρδιά ανάρρωσε μετά από θεραπεία με «συσκευή μηχανικής υποστήριξης καρδιάς» (VAD)
Είστε ανάμεσα στους καλύτερους καρδιολόγους. Γιατί;
Όλοι όσοι είμαστε στον ιατρικό πανεπιστημιακό χώρο έχουμε την τύχη και τις ευκαιρίες εκτός από το να χειριζόμαστε ασθενείς στο νοσοκομείο, να μπορούμε να συμμετέχουμε και στην ιατρική πανεπιστημιακή έρευνα, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση των νεότερων ιατρών. Στη δική μου περίπτωση συμμετέχω ενεργά στην εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην Καρδιολογία και στη μετεκπαίδευση ειδικευμένων καρδιολόγων από όλο τον κόσμο στο χειρισμό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, πολλοί εκ των οποίων έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς ή φέρουν τεχνητή καρδιά.
Η εκπαίδευση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και περιλαμβάνει την επιλογή των κατάλληλων ασθενών, όπως επίσης και την ιατρική προετοιμασία τους για να μπορέσουν να υποβληθούν σε αυτές τις πολύπλοκες θεραπείες. Επιπλέον περιλαμβάνει νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας με λεπτούς χειρισμούς και υποστήριξη διαφόρων οργάνων και συστημάτων, και ακολούθως στενή παρακολούθηση και πολύπλοκη φαρμακευτική αγωγή χρονίως.
Ποιοι σας ενέπνευσαν γι’ αυτήν τη δύσκολη ειδικότητα;
Ο μέντοράς μου και ο άνθρωπος που μου μεταλαμπάδευσε το κλινικό και ερευνητικό του πάθος για τα παραπάνω αντικείμενα είναι ο καρδιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης N. Νανάς. Πριν γυρίσει στην Ελλάδα είχε εκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα επί σειρά ετών.
Οι πρώτοι Έλληνες καρδιολόγοι που ξεκίνησαν πριν από πενήντα και πλέον χρόνια αυτή τη θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των ιατρικών σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Γιούτα στα αντικείμενα της καρδιακής ανεπάρκειας, μεταμοσχεύσεων και μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς ήταν ο καρδιολόγος και καθηγητής Σπυρίδων Μουλόπουλος και οι καρδιολόγοι και καθηγητές Αλέξανδρος και Φανή Κράλιου, οι οποίοι εργάστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα καθ’ όλη την ιατρική καριέρα τους και συμμετείχαν πρωταγωνιστικά στις μακροχρόνιες ερευνητικές προσπάθειες για τη δημιουργία της πρώτης χρόνιας ολικής τεχνητής καρδιάς και την ιστορική πρώτη εμφύτευση σε άνθρωπο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γιούτα το 1982.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
- Πηγή: ekirikas.com / Γιάννα Κατσαγεώργη.