Στο διάλογο που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, και εν μέσω πολλών και βαρειών αλληλοκατηγοριών, αντήλλαξαν και αποσπάσματα ποιημάτων γνωστών ποιητών. Ο πρωθυπουργός του είπε το απόσπασμα από το ποίημα «Η πόλις» του Κ. Π. Καβάφη: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί».
Ο Πάνος Καμμένος του απάντησε με το απόσπασμα από το αριστουργηματικό ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη «Ματρόζος».
Είναι η σκηνή που ο πενόμενος και φτωχικά ντυμένος παλιός Υδραίος καπετάνιος, με μεγάλη συνεισφορά στην Επανάσταση του 1821, Ιωάννης Ματρόζος (ή Ματρώζος), σωτήρας του Κανάρη στη ναυμαχία της Τενέδου, όταν έμαθε ότι εκείνος είχε γίνει υπουργός κίνησε να τον επισκεφθεί στο υπουργείο. Στην είσοδό του ο ελέγχων την είσοδο θαλασσινός, στα χρυσά ντυμένος, έτσι που τον είδε πήγε να τον αποπέμψει και ο γέρος ήρωας με στεναγμό αλλά με φωνή παλικαριού, του είπε αυτό που επανέλαβε ο Καμμένος στον Τσίπρα: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, / οι καπετάνιοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».
Η ιστορία του Ματρόζου τελειώνει αισίως. Ο Κανάρης τον δέχεται, τον αναγνωρίζει, τον αγκαλιάζει σφικτά, και έτσι δακρυσμένοι οι δυο τους μοιάζανε «σαν δυο κουρφοβούνια γεμάτα από χιόνι, / όταν του ήλιου το φιλί την άνοιξη το λυώνει».
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα εν λόγω αποσπάσματα με τους Τσίπρα και Καμμένο; Πιθανόν ο Αλ. Τσίπρας να υπονόησε ότι ο τέως συγκυβερνήτης δεν θα βρει αλλού καταφύγιο πολιτικό. Πιθανόν ότι έξω από το μαντρί του κινδυνεύει «να τον φάει ο λύκος»… Ο Γ. Σεφέρης δίνει άλλη έννοια στο ποίημα. Σημειώνει ότι ο Καβάφης εκφράζει τον εαυτό του, ότι δεν είναι ο άνθρωπος που θα αλλάξει τον κόσμο μέσα του, αλλά σέρνει μαζί του τη φθορά έως το τέλος του. Αυτό δείχνει το τέλος του ποιήματος: «Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ, στην κώχη τούτη τη μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες».
Αν ισχύει η ερμηνεία του Σεφέρη, τότε ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε απαξιωτικά προς τον Π. Καμμένο.
Στην ουσία ουδεμία σχέση έχει ο Ματρόζος με τον Καμμένο και ο Τσίπρας με τον Κανάρη. Ο Καμμένος βοήθησε τον Τσίπρα να καταλάβει και να κατέχει την εξουσία για τέσσερα και πλέον χρόνια, που απόλαυσαν πάντως μαζί, και σίγουρα ο Π. Καμμένος δεν είναι ούτε γέρος ούτε άπορος, και είναι υβριστικό για τον Αλ. Τσίπρα ο πρώην συνεργάτης του να τον παρομοιάζει με τον υπάλληλο με τα χρυσά του υπουργού Κανάρη. Αλήθεια, υπονόησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι υπάλληλος κάποιων;….
Το μόνο θετικό από τον ποιητικό διάλογο Τσίπρα-Καμμένου είναι πως ασχολήθηκαν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ποιητές και τα συγκεκριμένα ποιήματά τους.
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος