Έναν σταυρό στους «άσταυρους» τάφους των χιλιάδων προγόνων, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τους Πόντιους που ζουν στην Αυστραλία, είναι για τη Λίτσα Αθανασιάδη το μνημείο που θα ανεγερθεί στην κωμόπολη Μπαλαράτ της Βικτόριας για τον Τζορτζ Τρελόαρ, τον στρατιωτικό και μεγάλο ανθρωπιστή που το διάστημα 1923-1926 βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Κομοτηνή από τη Μικρά Ασία.
Υπηρετώντας στη θέση του Ύπατου Αρμοστή Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης φρόντισε τα προσφυγόπουλα σαν να ήταν παιδιά του – ενδεικτικό της αναγνώρισης της προσφοράς του είναι το Θρυλόριο, το χωριό του Δήμου Κομοτηνής που φέρει το όνομά του.
Μιλώντας στην εφημερίδα Νέος Κόσμος η Λίτσα Αθανασιάδη, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ιστορία, και ότι το μνημείο έχει εξαιρετική σημασία για όλη την ελληνική κοινότητα. Τα αποκαλυπτήρια του έργου της γλύπτριας Λις Τζόνσον αναμένεται να γίνουν στα μέσα του 2019.
H Λίτσα Αθανασιάδη (α) και ο Γιάννης Σαλπιγκτίδης (δ) στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το μνημείο
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η προσφορά του Τζορτζ Τρελόαρ ήταν άγνωστη στην παροικία της Μελβούρνης, και χρειάστηκε η επιμονή του μέλους της Ποντιακής Εστίας Γιάννη Σαλπιγκτίδη. «Ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου το 2015 με ένα κομμάτι χαρτί ζητώντας μου να ψάξω να μάθω ποιος είναι αυτός. Μόλις άρχισα να το ψάχνω, αργά το απόγευμα, τρελάθηκα. Αν το ξέραμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή. Πέθανε το 1980 στο Περθ.
»Ένιωσα ένοχη, αλλά και αποφασισμένη να μην αφήσω την ιστορία ανθρωπιάς που αποπνέει το έργο του να ξεχαστεί», αναφέρει στον «Νέο Κόσμο» η Λίτσα Αθανασιάδη.
Και μπορεί η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών να είναι η κινητήρια δύναμη, αλλά στο πλευρό της για την ανέγερση του μνημείου έχει δύο νεαρότερα μέλη της Ποντιακής Εστίας, τον Νίκο Κρυκέλη και την Πένυ Τσομπανοπούλου, τον ιστορικό Τζιμ Κλάβεν και τη Χριστίνα Δεσποτέρη. Όπως όμως λέει η Λίτσα Αθανασιάδη, το συγκεκριμένο όραμα συγκινεί και Έλληνες που δεν έχουν προσφυγική καταγωγή. «Για παράδειγμα, όταν ήρθαν στη Μελβούρνη οι Κουρήτες τους κάναμε το τραπέζι στην Ποντιακή Εστία για να τους καλωσορίσουμε. Λοιπόν εκείνη τη βραδιά μίλησα για το μνημείο και για το τι θέλαμε να επιτύχουμε. Ήταν τον Νοέμβρη του 2016, και έρχεται ο πρόεδρος των Κουρητών Μανώλης Πατακός, παίρνει το μικρόφωνο και δίνει 5.000 δολάρια», λέει, και τονίζει ότι πολλοί ιδιώτες και πολλές επιχειρήσεις έβαλαν το χέρι στην τσέπη «χωρίς δεύτερη σκέψη». Αρωγοί στην προσπάθεια και ο δήμος και η οικογένεια του Τρελόαρ.