Το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν θα φέρει το ρόβερ της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars που θα σταλεί στον Άρη το 2020. Η επιλογή του ονόματος του ρόβερ, που συναρμολογείται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, έγινε ανάμεσα σε σχεδόν 36.000 προτάσεις που είχε καταθέσει το κοινό.
Σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση έγινε από τον Βρετανό αστροναύτη Τιμ Πικ στο εργοστάσιο της Airbus στη Βρετανία, όπου συναρμολογείται το ρόβερ.
Το όνομά του συνδέεται με μια εμβληματική γυναίκα επιστήμονα, η οποία ανακάλυψε το μόριο της ζωής, τη διπλή έλικα του DNA. Οι κρυσταλλογραφίες με ακτίνες-Χ της Ρόζαλιντ Φράνκλιν στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King’s College London) το 1952 άνοιξαν το δρόμο για την ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA από τους Γουάτσον, Κρικ και Γουίλκινς, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Νόμπελ του 1962.
Ο πρόωρος θάνατος της Φράνκλιν από καρκίνο των ωοθηκών το 1958 σε ηλικία μόλις 37 ετών μάλλον στέρησε τη συμμετοχή της στο Νόμπελ, αν και πολλοί μέχρι σήμερα θεωρούν ότι εξαρχής άδικα είχε υποτιμηθεί η συνεισφορά της, επειδή ήταν γυναίκα. Η δικαίωση για τη Φράνκλιν είναι ότι το όνομά της θα ταξιδέψει σε έναν άλλο πλανήτη. Η Βρετανία απέκτησε το δικαίωμα να «βαφτίσει» το νέο ρόβερ, επειδή έχει βάλει τα περισσότερα χρήματα για την κατασκευή του.
(Φωτ.: Twitter / ESA)
Η αποστολή αστροβιολογίας ExoMars, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2020, αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Τα επιμέρους μέρη του ρόβερ έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
Το εξάτροχο ρόβερ θα διαθέτει τρυπάνι και επιστημονικά όργανα, με τα οποία θα αναζητήσει ίχνη παρελθούσας ή τωρινής ζωής στον γειτονικό πλανήτη. Η άκατος που θα μεταφέρει το ρόβερ στον Άρη θα είναι γερμανικής κατασκευής, ενώ ο μηχανισμός προσεδάφισης ρωσικός, όπως και ο πύραυλος που θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Η άφιξη στον Άρη αναμένεται τον Μάρτιο του 2021.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.