Είναι γνωστή η στρατηγική που εφαρμόζει η Άγκυρα εδώ και δεκαετίες, για να αποκτήσει δυνατότητες επιρροής στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της μετανάστευσης. Ο Τουργκούτ Οζάλ και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δύο εμβληματικές μορφές της τουρκικής πολιτικής σκηνής το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ήταν αυτοί που έστρεψαν τους Τούρκους πολίτες προς την Ευρώπη, με στόχο την άλωσή της.
Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι να έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης –κυρίως στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστρία– ισχυρές τουρκικές κοινότητες, οι οποίες μάλιστα έχουν αναπτύξει τη δική τους εσωτερική οικονομία, αφού σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως ιδιότυπα τουρκομουσουλμανικά γκέτο.
Επειδή οι Τούρκοι οικονομικοί μετανάστες έχουν προοπτική να παραμείνουν στην Ευρώπη αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με τις οδηγίες της Άγκυρας, έχουν διεισδύσει σε νευραλγικά πόστα κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών, λειτουργώντας ως δούρειοι ίπποι μέσα στα κράτη που τους φιλοξενούν. Σε αυτόν τον στόχο τους βοηθάει το γεγονός ότι έχουν διεισδύσει και στα κόμματα, εκλέγοντας δημοτικούς συμβούλους, ακόμα και δημάρχους, αλλά και βουλευτές, αποκτώντας έτσι και πολιτική δύναμη.
Όμως η Τουρκία δεν περιορίζεται σ’ αυτό.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που ο Ερντογάν διεκδικεί ντε φάκτο το χαλιφάτο, δηλαδή να είναι ο ίδιος ο τοποτηρητής του Μωάμεθ στη γη και η Τουρκία ηγέτιδα χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο, η στρατηγική που προανέφερα μετεξελίσσεται και η Τουρκία αναζητεί τρόπους να αυξήσει την επιρροή της και στις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Ευρώπη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ελέω προσφυγικού και λαθραίας μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, η Τουρκία κάνει συστηματικές προσπάθειες να αυξήσει την επιρροή που ασκεί σε διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, έχοντας ως στόχο να ασκεί επιρροή και να ελέγχει όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες που διαβιούν εκεί.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (ΔΙΘΥ), που είναι ένα άτυπο υπερυπουργείο με μεγαλύτερο προϋπολογισμό από πολλά άλλα υπουργεία και εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα του τουρκικού βαθέος κράτους, μαζί με την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB), που χρηματοδοτείται από τη ΔΙΘΥ, στις 2 και 3 Ιανουαρίου διοργάνωσαν τη «2η Συνάντηση των Μουσουλμάνων της Ευρώπης» στην Κολωνία, εκεί που εγκαινιάστηκε τον περασμένο χρόνο το τεράστιο ισλαμικό τέμενος από τον ίδιο τον Ερντογάν, η ανέγερση του οποίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη γερμανική κοινή γνώμη. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε με εκπροσώπους της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που από τις ΗΠΑ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ιδρύσει μια ειδική γραμματεία στην Άγκυρα, η οποία εργάζεται πάνω στο θέμα της εφαρμογής της στρατηγικής ελέγχου των μουσουλμάνων της Ευρώπης από την Τουρκία.
Στο άρθρο, που υπογράφουν η Susanne Güsten και ο Simon Kaminski, αναφέρεται ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στην πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία στο θέμα του Ισλάμ και προσπαθεί να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, μέσα στο γερμανικό έδαφος.
Γράφουν συγκεκριμένα:
«Αμέσως μετά την είσοδο του νέου έτους, έλαβε χώρα στην Κολωνία μια συνάντηση την οποία δεν αντιλήφθηκε η γερμανική κοινή γνώμη. Η συνάντηση είχε ως θέμα τη στρατηγική της Άγκυρας για τον έλεγχο των μουσουλμανικών κοινοτήτων που διαβιούν στην Ευρώπη. Η Τουρκία επιδιώκει φανερά να αυξήσει την επιρροή της πάνω στους μουσουλμάνους της Ευρώπης. Στην εν λόγω συνάντηση ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Τις περασμένες εβδομάδες ιδρύθηκε μια ειδική γραμματεία, που στελεχώνεται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΙΘΥ και της DİTİB. Με βάση την απόφαση που ελήφθη στη συνάντηση της Κολωνίας, η έδρα της γραμματείας θα είναι η Άγκυρα. Η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση της Άγκυρας στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Γερμανία και η Αυστρία να ενσωματώσουν τους μουσουλμάνους που κατοικούν στις χώρες αυτές. Η Συνάντηση της Κολωνίας ήταν επιπλέον μια απάντηση στην ιδέα του “Ισλάμ της Γερμανίας”, που καλλιεργεί η γερμανική κυβέρνηση».
Όσον αφορά την παρουσία εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης αυτής παρακολουθούνται συστηματικά από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες.
Στη Συνάντηση της Κολωνίας συμμετείχε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, ο οποίος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ανώφελο να γίνονται συζητήσεις για το Ισλάμ της Ευρώπης, το Ισλάμ της Γαλλίας, το μετριοπαθές Ισλάμ και άλλα παρόμοια. Δεν μπορεί να γίνονται σχέδια για το μέλλον των μουσουλμάνων της Ευρώπης, γιατί αυτό δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το μέλλον του μουσουλμανικού κόσμου».
Επίσης, αναφερόμενος στις πολιτικές αφομοίωσης, όπως τις χαρακτήρισε, που ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης, θύμισε την ομιλία που έκανε ο Ερντογάν πριν από λίγα χρόνια στη Γερμανία, απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους: «Ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια είχε προειδοποιήσει αλλεπάλληλες φορές τους Ευρωπαίους για την πολιτική της αφομοίωσης που ακολουθούν, και άσκησε σκληρή κριτική στη Γερμανία».
Ο Αλί Ερμπάς, αφού σημείωσε ότι οι επόμενες συναντήσεις μουσουλμάνων θα γίνονται απευθείας με πρωτοβουλία της Άγκυρας και ότι η ειδική γραμματεία που θα λειτουργεί στην τουρκική πρωτεύουσα δεν θα ενδιαφέρεται μόνο για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, συμπλήρωσε:
«Στη Γερμανία έχουμε 900 χώρους μουσουλμανικής λατρείας και συλλόγους που εποπτεύονται από την DİTİB, η οποία θεωρείται από πολλούς ως όργανο της Άγκυρας. Η DİTİB υπάγεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία παίρνει εντολές κατευθείαν από τον Ερντογάν. Η Τουρκία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω θρησκευτικών οργανισμών. Σχεδιάζουμε να οικοδομήσουμε στην Αλβανία το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια. Οι ιμάμηδες που εργάζονται στους φορείς και τα τεμένη της DİTİB είναι Τούρκοι πολίτες και τοποθετούνται από την Τουρκία. Μετά το πραξικόπημα του 2016, ορισμένες εφημερίδες έκαναν πρωτοσέλιδα με τους ιμάμηδες της DİTİB, παρουσιάζοντάς τους ως πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».
Σημειώνεται ότι στην ως άνω συνάντηση εκλέχθηκαν ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος της DİTİB.
Στη θέση του προέδρου εξελέγη ο Καζίμ Τουρκμέν, ακόλουθος Θρησκευτικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, και στη θέση του αντιπροέδρου ο Αχμέτ Ντιλέκ, ακόλουθος Θρησκευτικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Κολωνίας από το 1914 μέχρι το 1917 και σταθμάρχης της ΜΙΤ στην περιοχή.
Ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ευρώπη, δεν είναι δύσκολο να γίνει η αναγωγή και στην Ελλάδα, η οποία αποκτά βήμα-βήμα, ελέω Τσίπρα-Χριστοδουλοπούλου, μουσουλμανικές κοινότητες. Να είστε σίγουροι ότι σε κάθε χώρο λατρείας μουσουλμάνων, εδώ και καιρό, κάνει μεθοδική δουλειά τουλάχιστον ένα όργανο της Άγκυρας.
Αυτά, για να ξέρουμε τις συνέπειες των ενεργειών μας και να μη λέμε ότι δεν γνωρίζαμε.