Σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις στους χώρους εργασίας έχουν βιώσει πάνω από τις μισές γιατρούς που έχουν κάποια χειρουργική ειδικότητα, όπως δείχνει βρετανική έρευνα με ελληνική συμμετοχή. Αν και σε αρκετές από τις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες που φοιτούν στις ιατρικές σχολές είναι περισσότερες από τους άνδρες, εντούτοις λίγες είναι αυτές που επιλέγουν να γίνουν χειρουργοί μιας και τα χειρουργεία θεωρούνται περιβάλλον κατάλληλο μόνο για άνδρες.
Προκειμένου να αποδείξουν την παραπάνω παρατήρηση, οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου ζήτησαν από γυναίκες χειρουργούς να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο. Στην ομάδα της δρ Μαρία Ιρένε Μπελίνι συμμετείχε και ο καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου Βασίλης Παπαλόης.
Μετά την ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση που έκαναν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες και γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τα ιατρικά στερεότυπα – προκατειλημμένοι, εκτός από τους συναδέλφους τους, φέρονται να είναι και οι ίδιοι οι ασθενείς. Επίσης οι γυναίκες θεωρούν ότι δεν μπορούν να βρουν μια ισορροπία να ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Το 88% των γυναικών γιατρών απάντησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ το 60% είπε ότι βίωσε ή έγινε μάρτυρας σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων.
Σχετικά με το ποια είναι η χειρότερη χειρουργική ειδικότητα, το 53% απάντησε η ορθοπεδική (τη χαρακτήρισε ως την πιο σεξιστική ειδικότητα). Στη δεύτερη θέση είναι η καρδιοχειρουργική (16%) και στην τρίτη η γενική χειρουργική (13%).