Επιστολή στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό έστειλε το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ), με την οποία ζητά από τον πρωθυπουργό της χώρας να επαναφέρει στη Γερουσία το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (σ.σ. πρόταση-ψήφισμα 158). Όπως σημειώνει το ΕΚΚ σε ανακοίνωσή του, «μετά την πολύ απογοητευτική αποτυχία της καναδικής Γερουσίας, τον Νοέμβριο του 2018, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να ορίσει τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο συνεχίζει ανυποχώρητα τις προσπάθειές του για την αναγνώριση».
Να τονίσουμε ότι από τα τέλη του 2016 οι ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές του Καναδά Πάνα Μέρτσαντ και Λέο Χουσάκος είχαν επικεντρωθεί επάνω σε ένα ψήφισμα που προωθούσε την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το τελικό κείμενο είχει εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να καταστεί δυνατό να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να περάσει από το Σώμα.
Με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων το 2019 από τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, ένα θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί πάνω από 250.000 Ελληνοκαναδούς, επαναφέρει λοιπόν το ζήτημα της αναγνώρισης στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής της χώρας και ασκεί πιέσεις στον Τζ. Τριντό, ώστε να προστεθεί ο Καναδάς μέσα στη λίστα των χωρών και των πόλεων που αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία.
Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΚ, εκτός από το γεγονός ότι κάνει γνωστή την ύπαρξη της επιστολής στον Καναδό πρωθυπουργό, αποκαλύπτει και το περιεχόμενό της. «Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος μιας χώρας που σέβεται τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ωστόσο τα νομοθετικά-θεσμικά όργανα, μας έχουν απογοητεύσει», υπογραμμίζεται σε ένα σημείο της επιστολής με την οποία το ΕΚΚ καλεί τον Τζ. Τριντό και την κυβέρνησή του να επαφέρουν το ψήφισμα 158 στη Γερουσία και να το περάσουν. Το ΕΚΚ αναφέρει ακόμη πως σε διαφορετική περίπτωση, «τα λόγια σας ότι ο Καναδάς είναι μια χώρα χωρίς αποκλεισμούς και αποδέχεται την ποικιλομορφία, είναι μια ψευδαίσθηση και εξυπηρετούν μόνο ορισμένες ειδικές ομάδες συμφερόντων».
Διαβάστε ΕΔΩ στα αγγλικά ολόκληρη την επιστολή (με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2018) που έστειλε το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο στον πρωθυπουργό της χώρας και κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.