Ιστορία έγραψε στο Διάστημα η Κίνα αφού κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα που «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e-4 που είχε εκτοξευτεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018, κατάφερε να προσεληνωθεί σήμερα, στη μόνιμα αόρατη από τη Γη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Το Chang’e-4 περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρόβερ Yutu, βάρους 140 κιλών.
Το όχημα προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα «Φον Κάρμαν» μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, που πιθανόν έχει σχηματιστεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς. Η λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.
Το Chang’e-4 θα βασίζεται για τις επικοινωνίες του με τη Γη στον κινεζικό δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao που διαθέτει μια παραβολική αντένα 4,2 μέτρων. Είναι εξοπλισμένο με επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα (ορισμένα ευρωπαϊκής κατασκευής), όπως ένα αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.ά.
Η πρώτη φωτογραφία της ανεξερεύνητης πλευράς του φεγγαριού
Επιπλέον μεταφέρει ένα πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων, συγκεκριμένα μια μίνι «σεληνιακή βιόσφαιρα», μια αλουμινένια σφαίρα βάρους τριών κιλών, που περιέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρα και μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά.
Το πείραμα θα αποτελέσει «πιλότο» για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας κινεζικής σεληνιακής βάσης και τροφοδοσίας της με αγροτικά προϊόντα σεληνιακής καλλιέργειας.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.