Την άνοιξη του 2019 θα πραγματοποιηθεί η διεθνής αποστολή εξερεύνησης του βυθού γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη που χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τη NASA. Πρόκειται για «πρόβα» ορισμένων νέων αυτόνομων και έξυπνων τεχνολογιών οι οποίες τις επόμενες δεκαετίες ίσως αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση των εξωγήινων ωκεανών. Η NASA σε πρώτη φάση σκοπεύει να μελετήσει με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα ωκεανούς στους μεγάλους δορυφόρους του Κρόνου και του Δία, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη.
Γι’ αυτό αναζητούνται έξυπνες λύσεις ώστε το υποβρύχιο να μπορεί να «σκέφτεται» και να παίρνει γρήγορα αυτόνομες αποφάσεις σε αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.
Ένα παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιστήμονες που εξερευνούν τα βάθη των ωκεανών, καθώς τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν καλά μέσα σε νερό με αλάτι. Τον Δεκέμβριο στον Ειρηνικό Ωκεανό νοτιοδυτικά της Κόστα Ρίκα ξεκίνησε πρόγραμμα με τη συμμετοχή και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα «τρέχει» από τα Ωκεανογραφικά Ινστιτούτα Schmidt και Woods Hole της Καλιφόρνια, τη NASA, το Αυστραλιανό Κέντρο Ρομποτικής Εξερεύνησης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, και τα αμερικανικά πανεπιστήμια MIT και Μίσιγκαν.
Στην πολύπλοκη περιοχή στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα, η οποία περιλαμβάνει υποθαλάσσια ηφαίστεια και πολλές υδροθερμικές πηγές, δοκιμάστηκαν πολλοί τύποι ρομποτικών οχημάτων που «βλέπουν» και «σκέφτονται», κάτι που τους επιτρέπει να πλοηγηθούν με ασφάλεια και να αναζητήσουν στο νερό ακόμη και αχνά χημικά σήματα ύπαρξης ζωής.
Βίντεο για την αποστολή στον Ειρηνικό
Στην αποστολή στην Κόστα Ρίκα αλλά και στην αποστολή που θα γίνει στα ανοιχτά της Σαντορίνης συμμετέχει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, η μοναδική Ελληνίδα και στα δύο προγράμματα. «Νιώθω περήφανη που το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε τέτοιες καινοτόμες αποστολές», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, η αποστολή στην Κόστα Ρίκα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν «πρόβα» για το Κολούμπος, το οποίο θα ερευνηθεί στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, για μία εβδομάδα.