Άρθρο της Ουζάι Μπουλούτ* (Uzay Bulut), Gatestone Ιnstitute.
- Ενώ το πιο πρόσφατο τζαμί της Τουρκίας εγκαινιάστηκε στη Γερμανία, η μεγαλύτερη χριστιανική ορθόδοξη θεολογική σχολή παραμένει κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη χριστιανική ιερατική σχολή, πρόκειται να χτιστεί ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών που θα εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων.
- Οι Έλληνες της Τουρκίας –όσοι έχουν απομείνει από την κάποτε σπουδαία Βυζαντινή Αυτοκρατορία– είναι ένας πληθυσμός που διώκεται συνεχώς και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έχουν βιώσει, μεταξύ άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, πογκρόμ και εξαναγκασμένες απελάσεις από τα χέρια διάφορων τουρκικών κυβερνήσεων. Ως αποτέλεσμα έχουν απομείνει μόνο γύρω στους 1.300 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά παρά το μικρό της μέγεθος η ελληνική κοινότητα που τείνει να εξαφανιστεί εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.
- Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κρατά τη μεγαλύτερη χριστιανική θεολογική σχολή της χώρας κλειστή, ξοδεύει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της στην κατασκευή τζαμιών παγκοσμίως.
Η τουρκική κυβέρνηση ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τζαμιών στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας για την προώθηση του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Πολλοί μουσουλμάνοι ελπίζουν ότι τα νέα τζαμιά σε όλη την Ευρώπη θα προωθήσουν και θα διευκολύνουν την επιθυμία τους να διαδώσουν το Ισλάμ σε μη ισλαμικές χώρες και να πείσουν τους χριστιανούς «άπιστους» να εγκαταλείψουν την πίστη τους για χάρη του Ισλάμ.
Στις 29 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης, το «Κεντρικό Τζαμί της Κολονίας» που βρίσκεται στην Κολονία της Γερμανίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι το Κεντρικό Τζαμί της Κολονίας, το οποίο χτίστηκε από την Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) μετά από οκτώ χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων. «Θα είναι το πιο σημαντικό και ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη και τη Γερμανία. Έχει συμβολική σημασία για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας που ζουν εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος της DITIB στους δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε ότι συμβολίζει επίσης την ειρήνη, την αδελφοσύνη καθώς και την κουλτούρα της συνύπαρξης,
Το συγκρότημα των 17.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει επίσης εμπορικό κέντρο, αίθουσα εκθέσεων και σεμιναρίων, αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 600 ατόμων, βιβλιοθήκη, γραφεία εργασίας και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο ισόγειο.
Η Γερμανία, μια χώρα με πάνω από 81 εκατ. κατοίκους έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη δυτική Ευρώπη μετά τη Γαλλία. Ανάμεσα στους 4,7 εκατ. μουσουλμάνους της χώρας τα 3 εκατ. έχουν τούρκικη καταγωγή.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που το μεγαλύτερο τζαμί εγκαινιάστηκε στη Γερμανία, η σπουδαιότερη χριστιανική ορθόδοξη θεολογική σχολή στο νησί Χάλκη (τουρκικά: Heybeliada) στη Θάλασσα του Μαρμαρά παραμένει κλειστή για περίπου 50 χρόνια με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη χριστιανική ιερατική σχολή ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών πρόκειται να χτιστεί που θα εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων.
Η σημαία της DITIB (δεύτερη δεξιά) μαζί με τις σημαίες της Γερμανίας, της ΕΕ και της Τουρκίας (φωτ.: EPA / Alexander Becher)
Η DITIB, που έχτισε το καινούριο τζαμί στη Κολονία, διευθύνει πάνω από 900 τζαμιά στη Γερμανία τα οποία συνδέονται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης ή αλλιώς Diyanet που παρέχει τους ιμάμηδες. Τα ΜΜΕ της Γερμανίας ανέφεραν πρόσφατα πως η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας σκέφτεται να θέσει την DITIB υπό επιτήρηση μετά τη συμμετοχή της σε πολλά σκάνδαλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υποθέσεις με ιμάμηδες που κατασκοπεύουν για λογαριασμό της τουρκικής διπλωματίας, η άρνηση να συμμετάσχει σε μια «αντιτρομοκρατική πορεία» στη Κολονία, το κάλεσμα προς τους πιστούς να προσευχηθούν για τη νίκη της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, και η στρατιωτική αναπαράσταση με τουρκικές σημαίες και ψεύτικα όπλα που δόθηκαν σε παιδιά «μάρτυρες».
Οι αντιδράσεις στις δραστηριότητες της DITIB στη Γερμανία αυξάνονται επίσης.
«Εκείνοι που εξαπλώνουν τον εθνικισμό, το μίσος κατά των χριστιανών, των εβραίων ή των ανθρώπων χωρίς θρησκευτική υπαγωγή και κατασκοπεύουν εδώ με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορούν να συμμετέχουν στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Γερμανία», είπε ο Κριστόφ ντε Βρις, μέλος του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να εκμηδενίζει τη χριστιανική κληρονομιά στη Τουρκία. Για παράδειγμα, η Ορθόδοξη Θεολογική Ιερατική Σχολή έχει γίνει σύμβολο της συστηματικής διάκρισης στην οποία εκτίθενται οι χριστιανοί στην Τουρκία. Η μόνη σχολή για την εκπαίδευση της ηγεσίας του ορθοδόξου χριστιανισμού, η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έκλεισε το 1971 από την τουρκική κυβέρνηση. Από τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν δύναται να εκπαιδεύσει ιερείς και πιθανούς διαδόχους για τη θέση του.
Σύμφωνα με το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Από το κλείσιμό της το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάζεται να στέλνει τους νεαρούς άντρες που επιθυμούν να γίνουν ιερείς σε μία από τις θεολογικές σχολές στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν επιστρέφουν λόγω των πολλαπλών περιορισμών όσον αφορά τη λήψη αδειών εργασίας και το γενικό κλίμα εκφοβισμού. Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τη θεολογική μας σχολή, δεν σημειώθηκε πρόοδος. Αν η κατάσταση μείνει ως έχει η διοικητική λειτουργία και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται σε κίνδυνο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σχολή της Χάλκης (φωτ.: Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης)
Το 2016, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανέφερε άλλες παραβιάσεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Τουρκία: «Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και των ιεραρχών που τον ψηφίζουν απαιτώντας ότι πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αυθαίρετα μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιονδήποτε υποψήφιο για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Καθώς οι Ιεράρχες και οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Τουρκία συνεχώς μειώνονται ενδεχομένως να μην μπορούμε να εκλέξουμε Οικουμενικό Πατριάρχη στο σύντομο μέλλον».
Άλλωστε οι τουρκικές Αρχές δεν επιτρέπουν τη χρήση του όρου ή τίτλου «Οικουμενικός» για οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία θεωρεί το Πατριαρχείο ως θεσμό του οποίου ο ηγέτης θεωρείται πνευματικός επικεφαλής των ορθοδόξων χριστιανών μόνο στην Τουρκία παρά ως ηγέτης 300 εκατ. ορθοδόξων χριστιανών παγκοσμίως.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει νομική ταυτότητα ή καλή τη πίστει νομική προσωπικότητα στην Τουρκία.
Η έλλειψη νομικής ταυτότητας αποτελεί σημαντική πηγή προβλημάτων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της μη αναγνώρισης των δικαιωμάτων κυριότητας και της μη έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους αλλοδαπούς ιερείς που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του. Οι τουρκικές Αρχές δεν επιτρέπουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαθέτει οποιαδήποτε περιουσία, ούτε καν τις εκκλησίες του. Το ίδιο το πατριαρχικό σπίτι δεν αναγνωρίζεται ως ιδιοκτησία του Πατριαρχείου και ακόμη και το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο (τουρκικά: Buyukada) για το οποίο το Πατριαρχείο διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας από το 1902 δεν είναι νομικά αναγνωρισμένο από την τουρκική κυβέρνηση. Η αδυναμία εξασφάλισης αδειών εργασίας από «αλλοδαπούς» που εργάζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε τρεις μήνες για να ανανεώσουν τις τουριστικές βίζες, γεγονός που διαταράσσει τη λειτουργία και την παραγωγικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποθαρρύνει το προσωπικό από το εξωτερικό.
Με διάφορες μεθόδους οι τουρκικές Αρχές κατάφεραν να κατασχέσουν χιλιάδες ιδιοκτησίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα με την πάροδο των χρόνων, συμπεριλαμβάνοντας τα μοναστήρια, εκκλησιαστικά κτήρια, το ορφανοτροφείο, ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία και γη.
Ακόμη χειρότερα, αντί να ανοίξουν ξανά τη Σχολή της Χάλκης οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός νέου μαζικού ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στη μέση του νησιού. Η Χάλκη είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Τουρκία που έχει ακόμα ελληνικό πληθυσμό. Δεν φαίνεται τυχαίο ότι η τουρκική κυβέρνηση την επέλεξε για να χτίσει ένα σημαντικό ισλαμικό κέντρο. Πρόκειται για μια ακόμα πολιτική εξισλαμισμού ώστε να εξαλειφτούν η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και ο ορθόδοξος χριστιανισμός στην περιοχή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
Οι Έλληνες της Τουρκίας –όσοι έχουν απομείνει από την κάποτε σπουδαία Βυζαντινή Αυτοκρατορία– είναι ένας πληθυσμός που διώκεται συνεχώς και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έχουν βιώσει, μεταξύ άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, πογκρόμ και εξαναγκασμένες απελάσεις από τα χέρια διάφορων τουρκικών κυβερνήσεων. Ως αποτέλεσμα έχουν απομείνει μόνο γύρω στους 1.300 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά παρά το μικρό της μέγεθος η ελληνική κοινότητα που τείνει να εξαφανιστεί εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.
Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κρατά τη μεγαλύτερη χριστιανική θεολογική σχολή της χώρας κλειστή, ξοδεύει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της στην κατασκευή τζαμιών παγκοσμίως.
Η Diyanet είναι η κυβερνητική υπηρεσία που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ισλαμικό κέντρο δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της πέρσι ανήλθε στα 1,38 δισ. δολάρια υπερβαίνοντας τους προϋπολογισμούς 12 υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Οι δραστηριότητες της Diyanet περιλαμβάνουν την κατασκευή τζαμιών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, ολοκλήρωσε την κατασκευή τζαμιών σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Λευκορωσία, Γερμανία, Σομαλία, Αϊτή, Καζακστάν και Γάζα. Επιπλέον νέα τζαμιά χτίζονται στην Αλβανία, στην Κιργιζία, στην κατεχόμενη Κύπρο, στο Τζιμπουτί, στη Σουηδία και στην Αγγλία, και σχεδιάζονται και άλλα στο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή των Καρατσάι-Τσερκεσίων της Ρωσίας, στο Τσαντ, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Βενεζουέλα, στη Μαυριτανία, στον Νίγηρα και στην πανεπιστημιούπολη του Georgetown στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο χτίζεται επίσης στο Τόκιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ίδρυμα Diyanet, τζαμιά έχουν χτιστεί στον Λίβανο, στο Μάλι, στις Φιλιππίνες και στην Κριμαία.
Το τζαμί Σεχιτλίκ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook / DITIB Berlin Türk Sehitlik Camii)
Η τουρκική κυβέρνηση προωθεί τον εξισλαμισμό μέσω των δραστηριοτήτων της, ωστόσο ο βαθιά ριζωμένος χριστιανισμός της Τουρκίας είναι μια θρησκεία που πεθαίνει. Η Τουρκία, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τη Μικρά Ασία ή την Ανατολία εντός των συνόρων της, έχει περισσότερες βιβλικές τοποθεσίες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτός από το Ισραήλ. Πολλοί χριστιανοί απόστολοι και άγιοι, όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Τιμόθεος, ο Άγιος Νικόλαος και ο Πολύκαρπος της Σμύρνης, μεταξύ άλλων, υπηρέτησαν ή έζησαν στην Τουρκία.
Ο εξισλαμισμός της περιοχής ξεκίνησε από τις τουρκικές φυλές από την Κεντρική Ασία, οι οποίες εισέβαλαν στην ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 11ο αιώνα. Σήμερα μόλις το 0,1% του πληθυσμού της Τουρκίας (περίπου 80 εκατ.) είναι χριστιανοί –αποτέλεσμα διωγμών κατά των χριστιανών ανά τους αιώνες.
Η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1923 έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκμηδένιση των εναπομεινάντων Ελλήνων χριστιανών στη χώρα μέσω διαφόρων εγκλημάτων και πιέσεων.
Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, προφανώς ενεργώντας σύμφωνα με τη δική της τζιχαντιστική ιδεολογία, χτίζει τζαμιά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν και χρησιμοποιεί πολλά από αυτά για τη δική της ισλαμική φονταμενταλιστική ατζέντα. Μια αδύναμη, αποπροσανατολισμένη και παραπλανημένη Ευρώπη φαίνεται να υποβάλλεται πρόθυμα σε αυτή την ιδεολογία.
* Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ (εξειδικευμένη στο Κουρδικό και στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας) ζει στην Ουάσινγκτον και είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Gatestone Institute.