Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε τελικά ο συλλέκτης που απέκτησε την προσωπική ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια κατά τη δημοπρασία «Νεοελληνική Ζωγραφική, Φιλελληνικά και Ιστορικά Αντικείμενα» του οίκου Βέργος που φιλοξενήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο. Η τιμή εκκίνησης για το κεντρικό αντικείμενο της δημοπρασίας ήταν 30.000-40.000 ευρώ αλλά η τιμή πώλησής του διαμορφώθηκε στα 73.392 ευρώ – πρόκειται για το πιο ακριβό αντικείμενο απ’ όσα δημοπρατήθηκαν.
Η χρυσή ταμπακιέρα με το μαύρο και λευκό σμάλτο, έργο του διάσημου κοσμηματοποιού της Γενεύης Ζαν Φρανσουά Μποτ, κατασκευάστηκε το 1826 κατόπιν παραγγελίας του μετέπειτα κυβερνήτη.
Στο καπάκι έχει την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα, έναν σταυρό και την ημερομηνία 1821, και στην πίσω πλευρά τα αρχικά του Ιωάννη Καποδίστρια. Μάλιστα, έναν χρόνο μετά την παραλαβή της προσωπικής του ταμπακιέρας, από το λιμάνι της Ανκόνας περιμένοντας το αγγλικό πολεμικό πλοίο που τον μετέφερε στην Ελλάδα, ο κυβερνήτης έγραψε στον Ζαν Φρανσουά Μποτ ζητώντας του να κατασκευάσει ακόμα έξι ταμπακιέρες, δέκα ανδρικά ρολόγια τσέπης και τρία ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια, όλα από χρυσό, με την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα και τα αρχικά του. Σκοπός του ήταν να γίνουν δώρο σε επιφανείς προσωπικότητες της Ελλάδας και ο Φοίνικας να καθιερωθεί ως επίσημο σύμβολο της ελληνικής πολιτείας.
(Φωτ.: «Βέργος»)
Η ιδέα για το μυθικό πτηνό ως σύμβολο γεννήθηκε στους κύκλους των Ελλήνων σπουδαστών των ιταλικών πανεπιστημίων. Ωστόσο κατά την ψήφιση του Νόμου της Επιδαύρου όταν η συζήτηση έφτασε στον τύπο της ελληνικής σημαίας ο Φοίνικας απορρίφθηκε διότι επικράτησε η άποψη ότι δεν θα έπρεπε να φέρει σύμβολα των Φιλικών για να μην θεωρήσει η Ευρώπη ότι η Επανάσταση ήταν υπόθεση κάποιας μυστικής εταιρείας.
Η προσωπική ταμπακιέρα του Καποδίστρια προτού δημοπρατηθεί στην Αθήνα ήταν κομμάτι ελβετικής συλλογής που εκποιήθηκε στο Λονδίνο. Μία από τις παρόμοιες ταμπακιέρες που έγινε δώρο εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και άλλη μία βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Κέρκυρα. Από τα αντικείμενα που παρήγγειλε ο κυβερνήτης έχουν διασωθεί και βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο δύο ρολόγια (χαρισμένα στον Θ. Κολοκοτρώνη και στον Ν. Ζαβιτσάνο) και ένα ζευγάρι βραχιόλια (γαμήλιο δώρο στη Φ. Τζαβέλα).