Νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται καμία κατεδάφιση σε σπίτια Ελλήνων στη Χειμάρρα καταρτίστηκε από τις αρμόδιες Αρχές και ανακοινώθηκε στους κατοίκους της πόλης. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το himara.gr, «έπειτα από τη δικαστική δικαίωση που έφερε την ακύρωση του σχεδίου, οι εμπλεκόμενοι αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, ενώ αναγκάστηκε να το υπογράψει και ο δήμαρχος της Χιμάρας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα πάντα με το himara.gr, ταυτοχρόνως οι κάτοικοι έλαβαν τη δέσμευση πως η εγγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες fast track, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία. «Οι κάτοικοι του κέντρου της Χιμάρας έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά και αναμένουμε την τελική διεκπεραίωση. Η καταγραφή των ιδιοκτησιών και απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Χιμάρας από το 1991. Η διαφαινόμενη επίλυση αυτού του ζητήματος θα λύσει εν πολλοίς το πρόβλημα της αβεβαιότητας και της υφαρπαγής των περιουσιών με πλαστογραφήσεις και άλλες μεθοδεύσεις. Σε περίπτωση που οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν και παρατηρηθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις κατεδαφίσεις είχαν σταλεί ανήμερα της εθνικής επετείου στις 28 Οκτωβρίου 2016 σε κατοίκους της Χειμάρρας, οι οποίοι καλούνταν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, που θα κατεδαφίζονταν στο πλαίσιο αναπτυξιακού έργου ανάπλασης της περιοχής.
Στο στόχαστρο είχαν μπει κατοικίες άνω των 100 ετών που ανήκαν σε αυτόχθονες Έλληνες και έπρεπε να γκρεμιστούν για να προχωρήσει το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» ή «Himara e re», όπως αποκαλείται από τον σημερινό δήμαρχο, μέσω του έργου «Αστική ανάπλαση στον δήμο Χειμάρρας», το οποίο υλοποιεί το FondiZhvillimit με χρηματοδότηση από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).
Σύμφωνα με το himara.gr, με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας ενημερώθηκαν διεθνείς φορείς και ξένες πρεσβείες στα Τίρανα, ενώ αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ βρέθηκαν στη Χειμάρρα για επιθεώρηση της κατάστασης. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες, κινήθηκαν νομικές διαδικασίες και ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας επιβεβαίωσε πως είχαν καταπατηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου.