Το πανελλήνιο παρακολούθησε τις εκ μέρους του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, την 6η Νοεμβρίου. Η όλη παράσταση και ο πανηγυρικός τόνος της έδωσαν την εντύπωση ότι κάτι πολύ σπουδαίο αποφάσισαν για το μέλλον της Εκκλησίας της Ελλάδος και των κληρικών της.
Από τα όσα όμως ακολούθησαν εκείνη την παράσταση φάνηκε ότι ήταν ένα πολιτικοεκκλησιαστικό θέατρο του παραλόγου.
Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονται πίσω από την κοινή ανακοίνωση των δύο ανδρών, το βέβαιο είναι ότι αυτή διακρίνεται για την ασάφειά της και κρύβει πολλά. Θα φανούν σύντομα. Η ανακοίνωση της 6ης Νοεμβρίου και τα όσα τεκταίνονται επιδιώκεται να πείσουν τους Έλληνες ότι το άσπρο είναι μαύρο. Για του λόγου το αληθές, μερικά παραδείγματα:
Υπήρξε συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου; Όχι, διαβεβαιώνει ο Αρχιεπίσκοπος: «Πρόθεση να συμφωνήσουμε υπήρξε. Όχι συμφωνία». Εδώ κανείς τρελαίνεται, γιατί υπήρξε ΣΥΜΦΩΝΙΑ του με τον πρωθυπουργό να προωθήσουν τη συμφωνία. Αυτό είναι το ουσιώδες. Ο Αρχιεπίσκοπος ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ στα δεκαπέντε σημεία που ανέγνωσε στο πανελλήνιο ο Αλ. Τσίπρας και τα χειροκρότησε. Μεταξύ αυτών ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ να απολυθούν οι 10.000 ιερείς από το Δημόσιο και να τους δίδεται ο μισθός μέσα από κρατική επιδότηση. Ο Αρχιεπίσκοπος εξύμνησε τη συμφωνία τους και χαρακτήρισε την ημέρα της ανακοίνωσής της «ιστορική στιγμή» και ένα «τόσο μεγάλο γεγονός»…
Ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του της 6ης Νοεμβρίου τόνισε: «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μιαν ώθηση προς τα εμπρός». Και ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο συναντηθήκαμε, συζητήσαμε, αποφασίσαμε και προτείνουμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες». Και πρόσθεσε: «Αύριο θα ενημερώσουμε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στη συνέχεια θα κληθεί όλη η Ιεραρχία να εγκρίνει όλο το υλικό. Πιθανόν να το διορθώσει, πιθανόν να το απορρίψει, εμείς όμως έχουμε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει και θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία».
Σημειώνεται ότι υλικό δεν υπάρχει, και φυσικά δεν παρουσιάστηκε στην Ιεραρχία…
Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε ευχαρίστως τα δεκαπέντε σημεία της Συμφωνίας, αλλά ήταν υποχρεωμένος να τα φέρει στην Ιεραρχία. Ήδη το ότι συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα ερήμην της Ιεραρχίας είναι πλήγμα στο Συνοδικό σύστημα. Αν δεν πήγαινε καθόλου στην Ιεραρχία τη Συμφωνία, θα ήταν εκκλησιαστικό πραξικόπημα.
Ο Αρχιεπίσκοπος, με το γνωστό ύφος του, είπε –ως προειδοποίηση– πως για τη συμφωνία «θα μιλήσει τελευταίος». Μα ήδη μίλησε πρώτος. Γι’ αυτό κατηγορείται από τους ιεράρχες. Μίλησε με τον πρωθυπουργό χωρίς εξουσιοδότηση από την Ιεραρχία, και συμφώνησε χωρίς την έγκρισή της.
Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε: «είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η Ιεραρχία;». Μα υπήρξε σύμπνοια. Η αρνητική απόφαση της Ιεραρχίας κατά της συμφωνίας με τον Αλ. Τσίπρα ήταν ομόφωνη, και ο ίδιος ψήφισε κατά της συμφωνίας… Ο Αρχιεπίσκοπος ηττήθηκε στην Ιεραρχία, εξετέθη στους ιερείς και στο λαό, και τώρα προσπαθεί να αποσείσει τις ιστορικές ευθύνες του. Δύσκολο.
Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος