Δηλώνει ότι θέλει να γεράσει στο Βίτιαζεβο, δίπλα στους Έλληνες της Ρωσίας οι οποίοι του δίνουν έμπνευση, αγάπη, χαρά και απόλυτο σεβασμό. Μετά από 52 ολόκληρα χρόνια στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης πήρε την απόφαση να μετακομίσει σε ένα σημείο του πλανήτη που έχει το… θετικό ότι δεν χρειάζεται να μάθει τη γλώσσα καθώς όλοι γύρω του μιλούν ποντιακά. Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Βίτιαζεβο πολλοί μαθαίνουν και τα νεοελληνικά και τώρα έχουν την ευκαιρία να κάνουν εξάσκηση μαζί του!
Το Βίτιαζεβο είναι ένα ιστορικό ελληνικό χωριό το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ανάπα στον Εύξεινο Πόντο.
Ο Μωυσής Χαζαρίδης δηλώνει ότι πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και ότι αφορμή στάθηκε το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Ποντίων Ανάπας «Γοργιππία». Τα ταξίδια του στη Ρωσία ξεκίνησαν το 2000 από την πόλη Γκελεντζίκ, ενώ από το 2001 έως το 2008 δίδαξε ποντιακούς χορούς σε αρκετά από τα συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν από τους συλλόγους της νότιας Ρωσίας.
Στο Βίτιαζεβο οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής κάνουν ήδη πρόβα για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και συνεχίζουν εντατικά τις χορευτικές πρόβες. «Η δίψα τους εδώ για τους ποντιακούς χορούς είναι πολύ μεγάλη, σε βαθμό συγκίνησης», τονίζει ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ανάπας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Συλλόγων της περιοχής Κρασνοντάρ, Βαλέριος Ασλανίδης, σημειώνει ότι η ελληνική κοινότητα ξαναβρήκε την ταυτότητά της με τον Μωυσή Χαζαρίδη. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα εγκαινιαστεί το νέο κτήριο του συλλόγου το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα χορού, τάξεις για τη διδασκαλία ελληνικών και βιβλιοθήκη.
Πολλοί θυμούνται τον Μωυσή Χαζαρίδη μέσα από την ασπρόμαυρη τηλεόραση, να χορεύει μαζί με άλλους στην εκπομπή «Νά η ευκαιρία», το 1980, κάνοντας γνωστή τη σέρρα στο πανελλήνιο.
Ερωτηθείς για τους μαθητές του ο Μωυσής Χαζαρίδης εξηγεί ότι είναι ενθουσιώδεις, διψασμένοι να μάθουν και ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το χορό σέρρα. «Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας, υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρέπει», αναφέρει. Προσωπικό στοίχημα, εξηγεί, είναι να επαναφέρει την κυτταρική μνήμη στους Πόντιους που εκδιώχθηκαν την περίοδο του Στάλιν και έζησαν με το φόβο για πολλές δεκαετίες. Γι’ αυτό και απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις προτάσεις να κάνει σκηνικά ελκυστικούς τους ποντιακούς χορούς δημιουργώντας χορογραφίες, όπως έχει δει να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ρωσίας. «Χορεύουμε ποντιακά, τέλος!», λέει με έμφαση.
Άλλωστε χάρη σε αυτή τη στάση ζωής ο Βαλέριος Ασλανίδης του έκανε την πρόταση να μετακομίζει στο Βίτιαζεβο. «Ο Μωυσής υπηρετεί το παραδοσιακό χορό, χωρίς να τον κάνει σόου», επισημαίνει. Λυράρης του χορευτικού τμήματος είναι ο 29χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος που γεννήθηκε στη ρωσική πόλη, τελείωσε το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στη γενέθλια πόλη.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.