Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη άσκηση στρατιωτικών ρομπότ στην ιστορία τους, με τον υπουργό Άμυνας Γκάβιν Τσάμπερλεν να δηλώνει πως δοκιμάζονται «πάνω από 70 παραδείγματα φουτουριστικής τεχνολογίας», περιλαμβανομένων drones ενισχυμένης παρακολούθησης και μη επανδρωμένα οχήματα, στο πεδίο ασκήσεων της πεδιάδας του Σάλσμπερι (Salisbury Plain).
Το πείραμα «Autonomous Warrior» θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.
Περιλαμβάνει τη δοκιμή σειράς πρωτοτύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αυτόνομων οχημάτων εδάφους, που έχουν ως σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι στρατιώτες στα πεδία μαχών. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί με ένα πείραμα ομάδας μάχης (battlegroup), όπου οι καλύτερες ιδέες και τα καλύτερα μέσα θα δοκιμαστούν στα σκληρότερα δυνατά προσομοιωμένα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
Ένας από τους τομείς που θα εξεταστούν ιδιαίτερα είναι ο αυτόνομος ανεφοδιασμός κατά το «τελευταίο μίλι» (την επικίνδυνη τελική προσέγγιση στο πεδίο της μάχης), έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως οι στρατιώτες θα έχουν τα απαραίτητα τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά.
«Τα στρατεύματά μας τώρα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα μεγάλο εύρος ρομποτικών εργαλείων, σε αυτό που θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του είδους της στην ιστορία μας. Πάντα συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα μυαλά στη Βρετανία και τον κόσμο, για να δούμε πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις μας στο μέλλον, αλλά τώρα οι πρωτοπόροι έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν πραγματικά στο πεδίο της μάχης. Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις ένοπλες δυνάμεις μας, κρατώντας τες ασφαλείς και δίνοντάς τους πλεονέκτημα σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο» είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Μεταξύ των στόχων της άσκησης είναι η δοκιμασία τεχνολογιών παρακολούθησης, στόχευσης ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις, βελτιωμένης κινητικότητας/ευκινησίας, ανεφοδιασμού δυνάμεων, πολεμικών επιχειρήσεων σε αστικά περιβάλλοντα και ενισχυμένης αντίληψης περιβάλλοντος. Πέραν των βρετανικών δυνάμεων, στην άσκηση θα συμμετέχει και ο στρατός των ΗΠΑ, η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF), το Defence Science and Technology Laboratory (Dstl), καθώς και εταιρείες και πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, πειραματιζόμενοι με πάνω από 70 προϊόντα και συστήματα.
- Πηγή: naftemporiki.gr.