Δύο σημαντικές παρεμβάσεις στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Στη συζήτηση για «Το Μέλλον της Ευρώπης», όπου φιλοξενούμενη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος έθεσε (γραπτώς) την αναγκαιότητα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, ενώ στη δεύτερη παρέμβασή του, που έγινε στη συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, επικεντρώθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στις θεμελιακές αξίες της ΕΕ που παραβιάζονται από τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο, τονίζοντας τα εξής: «Η καγκελάριος (Μέρκελ) τόνισε την καθοριστική σημασία σεβασμού των αξιών του πυρήνα της ΕΕ. Αυτές οι αξίες ορίζουν τον ευρωπαϊκό χώρο ως κοινό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Η Γερμανία ήταν διαμοιρασμένη για δεκαετίες. Με την κατάρρευση του διαχωριστικού τείχους του Βερολίνου, πλημμυρίσαμε από χαρά, που μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ενωμένη προχώρησε προς το μέλλον. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή Κύπρος παραμένει μοιρασμένη λόγω του τουρκικού στρατού που κατέχει το βόρειο μέρος για δεκαετίες.
»Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συντρίψει το κράτος δικαίου εντός Τουρκίας, μετατρέποντας την χώρα σε μια τεράστια φυλακή και παρεμβαίνει παράνομα για να παρεμποδίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ με επίκεντρο την Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό το καθεστώς που δυναστεύει τους λαούς εντός και εκτός Τουρκίας, που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο, διασώζουν σήμερα οικονομικά, κάποια κράτη όπως η Γερμανία. Η Κύπρος δεν ζητά οικονομική βοήθεια.
»Θέλουμε να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο για να επικρατήσουν οι θεμελιακές αξίες της ΕΕ, ώστε με ειρήνη και σταθερότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής εντός και εκτός ΕΕ».
Στη συζήτηση για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον της ΕΕ είναι οι πολίτες της και ιδίως οι νέοι. Όταν όμως τίθενται περικοπές στις κοινωνικές παροχές και πολιτικές, όταν επιβάλλονται περικοπές στα προγράμματα για τους νέους, δεν πείθουμε ότι πραγματικά στοχεύουμε στη σύγκλιση της ευημερίας εντός της ΕΕ για όλους τους πολίτες. Όταν επιδιώκεται εδώ και καιρό να τεθούν μακροοικονομικά κριτήρια στην πρόσβαση εκείνων των κρατών μελών που έχουν την περισσότερη ανάγκη στα ταμεία συνοχής, δεν είναι σύγκλιση της ευημερίας που στοχεύουμε, αλλά απλώς χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών. Όταν μιλάμε για κράτος-δικαίου καθώς η Τουρκία το παραβιάζει με την κατοχή στην βόρεια Κύπρο και απολαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε απλά υποκριτές».