Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του ποντιακού ελληνισμού, το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών «Λεωνίδας Ιασονίδης» που αναμένεται σήμερα να γράψει και πάλι ιστορία. Εθελοντές και τεχνικοί δουλεύουν πυρετωδώς στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στη Λάρισα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, απόψε στις 19:00, όταν 2.500 χορευτές και 100 μουσικοί θα φέρουν τον Πόντο στη Θεσσαλία. Ώρες πριν οι μουσικές, τα τραγούδια και οι χοροί του Πόντου συγκλονίσουν τη Λάρισα, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης μίλησε στο pontos-news.gr όχι μόνο για τον πολιτιστικό θεσμό που γιγαντώθηκε με τα χρόνια αλλά και για την ανάγκη αναζωπύρωσης του τρόπου προσέγγισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες και οι συμπατριώτες μας προσεγγίζουν το Φεστιβάλ, θα πρέπει να αναζωπυρώσει και τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Όλοι μαζί, συστρατευμένοι θα αγωνιστούμε για την τελική δικαίωση, υπογράμμισε ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης περιγράφοντας τον στόχο που έχει θέσει από καιρό η ΠΟΕ αλλά και κάθε Πόντιος επί γης. «Λίγους μήνες πριν από την επετειακή χρονιά του 2019 που σηματοδοτεί την εκατονταετία από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, πρέπει να αναζωπυρωθεί ο τρόπος προσέγγισης του αγώνα» επανέλαβε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Παράδειγμα για τους νέους ο Λεωνίδας Ιασονίδης
Αναφερόμενος στο πρόσωπο που τιμάται φέτος, τον Πόντιο πολιτικό Λεωνίδα Ιασονίδη, ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο άνθρωπος αυτός έδωσε τον δικό του αγώνα για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της ιστορικής πατρίδας των Ποντίων. «Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση προβολής του ποντιακού ελληνισμού και μια εκ των κορυφαίων πολιτισμικών εκδηλώσεων αν όχι παγκοσμίως, για την Ελλάδα τουλάχιστον σίγουρα.
Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε προσφυγικό συνοικισμό στη Θεσσαλονίκη το 1923
»Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον μέγιστο Λεωνίδα Ιασονίδη, τον εξαιρετικό άνθρωπο, πολιτικό, Πόντιο, που προσέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια να απαλύνει επί θητείας του ως υπουργός, τον πόνο των επιζώντων της γενοκτονίας που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα. Με το ήθος του, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τα νέα παιδιά και να μην ξεχνάμε, ότι είναι ένας άνθρωπος που έδωσε τον δικό του αγώνα για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της ιστορικής μας πατρίδας. Καταδικάστηκε σε θάνατο από στρατοδικεία των Τούρκων και με την ζωή του αποτελούσε πάντοτε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς» πρόσθεσε.
Από το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: pontos-news.gr / Νίκος Κοκοβίδης)
Στο 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα υπάρχουν και αναφορές στην τρεις χιλιετή πορεία του ποντιακού ελληνισμού στο χρόνο και την ιστορία. «Το Φεστιβάλ, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και το αναμένουν με ανυπομονησία, η τοπική κοινωνία και οι Πόντιοι –που από την Πέμπτη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη της Λάρισας– σε όλη την Ελλάδα» είπε κλείνοντας ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης.
Αντώνης Ρεπανάς