Στη Μόσχα και στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον επικεφαλής της Roscosmos Ντιμίτρι Ρογκόζιν βρέθηκε πριν από μία εβδομάδα ο επικεφαλής της NASA σε ένα… άνοιγμα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία που αφορά και το πρόγραμμα επανδρωμένης αποστολής στον πλανήτη Άρη. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα παγκόσμιας συνεργασίας», δήλωσε στο TASS ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν.
Η NASA από μόνη της δεν μπορεί να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Μπρίντενσταϊν οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια «αρχιτεκτονική στη Σελήνη, την ίδια αρχιτεκτονική όταν σκεφτόμαστε για παρόχους εκτόξευσης, διαστημικά σκάφη, επαναχρησιμοποιούμενα κέντρα διοίκησης, διαστημικά οχήματα και οχήματα εκτόξευσης που θα ξεκινούν από την επιφάνεια της Σελήνης». Αυτές οι ικανότητες και τεχνολογίες, όπως πρόσθεσε, μπορούν να αντιγραφούν και να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μας στον Άρη.
«Αν διαθέτουμε διεθνείς εταίρους οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτήν την αρχιτεκτονική, μπορούμε να ανοικοδομήσουμε αυτές τις ικανότητες, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα θα καταφέρναμε να κάνουμε ποτέ μόνοι μας. Δεν γνωρίζω, επί του παρόντος, ποια χώρα θα ήταν μέρος ποιου προγράμματος και ποιου μέρους της αρχιτεκτονικής, αλλά γνωρίζω ότι αν κάθε χώρα φέρει σε πέρας το τμήμα που έχει αναλάβει, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε μόνοι μας», σημείωσε.
Η NASA σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη το 2030, χρησιμοποιώντας το διαστημικό σκάφος «Ωρίων» και τον προωθητικό πύραυλο SLS. Πριν από αυτό όμως θα θα σταλούν στην επιφάνεια του Άρη πολλά μη επανδρωμένα οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν την κατάλληλη τοποθεσία στην οποία μπορεί να γίνει προσεδάφιση.